EEM Groepenkasten

Minder boten door het Koning Willem-Alexanderkanaal

vaart, kanaal, vaartoerisme

Foto: archief

Klazienaveen – In 2014 voeren er 2840 plezierjachten door het Koning Willem-Alexanderkanaal, 343 bootjes minder dan in het openingsjaar 2013.
In 2013 voeren nog 3183 plezierjachten door het Koning Willem-Alexanderkanaal. Dat aantal is dit jaar dus iets teruggelopen, een tendens welke we overigens in heel Drenthe terugzagen. De Verlengde Hoogeveense Vaart telde dit jaar 2505 boten, terwijl dat in 2013 nog 3148 was. Ondanks dat er 643 schepen minder doorheen voeren is dat aantal toch nog fors hoger dan voor de opening van het Koning Willem-Alexanderkanaal.

Minder vaartoerisme

Uit onderzoek van RTV Drenthe blijkt dat het gehele vaartoerisme in Drenthe is dit jaar is afgenomen. Er voeren afgelopen jaar 1500 recreatieschepen minder dan in 2012 door de Drentse kanalen. De schepen doen vooral Zuid-Drenthe aan en varen steeds minder in de Drentse Hoofdvaart.

Drentse Hoofdvaart minder in trek

De Drentse Hoofdvaart doet het steeds slechter. Bij de Venesluis passeerden in 2008 nog 3417 bootjes, in 2012 waren dat er 2859 en afgelopen jaar 2134. Gedeputeerde Henk Brink ziet liever andere cijfers maar weet ook dat de recreatievaart het lastig heeft door de economische crisis en de hoge dieselprijs. Voor Brink is het zaak om daarom vooral in te zetten op de combinatie van varen en (fiets-)dagtochtjes maken door bootjeseigenaren.

Westerlingen willen wel

Een rondgang in de Doeshaven bij Leiderdorp, waar 700 plezierjachten liggen, leert dat nog heel wat bootjeseigenaren uit het Westen plannen hebben om een rondje Drenthe te varen. Als belangrijkste redenen worden genoemd dat je naast varen in Drenthe veel mooie plekjes hebt om met de fiets naar toe te gaan en de opening van de Veenvaart, zodat je een rondje Drenthe/Noord-Duitsland/Groningen kunt maken. Vaarrecreanten hebben over het algemeen een hekel aan twee keer dezelfde route, zo leert de rondgang in de Doeshaven.

(Bron: RTV Drenthe)Back To Top