EEM Groepenkasten

Minder herrie toegestaan tijdens de carnavalsoptochten?

carnaval

Foto: archief

Klazienaveen – De wagens in de carnavalsoptochten in de gemeente Emmen veroorzaken straks een stuk minder geluid, is tenminste de verwachting van de verenigingen en de gemeente. Alle wagens in de stoet worden vooraf gecontroleerd, aldus de berichtgeving.

Burgemeester Cees Bijl laat weten dat er dit jaar, 2014, geen sancties zijn gebruikt. Volgens de burgemeester mag het aggregaat wat vanaf 2015 gebruikt wordt door de wagens, nog maar maximaal 25 kVA zijn. Mocht het aggregaat zwaarder zijn dan 25 kVA, wordt de wagen zonder pardon aan de kant gezet.

Onduidelijk

Wat onduidelijk in de informatie is, is de hoeveelheid decibel (dB) wat een dergelijke carnavalswagen nu werkelijk nog mag produceren? Schrijver staat jaarlijks naar vele prachtige carnavalswagens te kijken en voelde daarbij zijn broekspijpen wapperen. En dat kwam (meestal) niet van de weersomstandigheden, oh nee.

Begrijpend uit het gemeentelijk beleid, blijkbaar in samenspraak met de carnavalsverenigingen, wil men de geluidsoverlast aan banden leggen. Maar dan begin je toch met een decibelmeting? Wat de laatste paar jaren gebeurt met de carnavalswagens, is dat er de nadruk gelegd wordt op de hoeveelheid herrie wat er geproduceerd kan worden. Dat de toeschouwers, en carnavalsgangers, daarbij een groot risico lopen tot het oplopen van blijvende gehoorschade, is blijkbaar van ondergeschikt belang.

Wetgeving

Dit in schril contrast met de wetgeving voor werkgevers, die al gehoorbeschermingsmiddelen vanaf 80 decibel dienen te gaan verstrekken bij een maximale verblijfsduur van 8 uren in dat geluidsniveau. Pas vanaf 85 decibel is een werknemer verplicht om dat beschermingsmiddel daadwerkelijk te gaan gebruiken. Let wel, dat geldt voor dat geluidsniveau en die tijdsduur.

Natuurlijk duurt een carnavalsoptocht geen 8 uur, maar het geluidsniveau van de gemiddelde carnavalswagen zit vaker boven het niveau van de bulderbaan (120-130 dB) van Schiphol, dan eronder. Onze oren zijn logaritmisch opgebouwd en de toegestane verblijfsduur daalt naarmate het geluid harder wordt. En eenmaal gehoorschade opgelopen, blijkt dat het gehoor NOOIT meer hersteld kan worden!

Maar toch,
het is maar één keer per jaar carnaval en de gemeente Emmen samen met de carnavalsverenigingen vinden het belangrijk, dat de carnavalsoptochten veilig en goed verlopen. Er is daarom een speciale website opgezet waarop alle regels voor de deelnemers bekend gemaakt zijn of worden. Hier is tevens de informatie te vinden over de optochten zelf en het aanmelden van praalwagens en loopgroepen om mee te kunnen doen.

Aanmelden voor wagens en groepen voor de optochten van 2015 kan van 28-11-2014 t/m 28-01-2015.

(Bron: carnaval in Emmen)Back To Top