EEM Groepenkasten

Vanaf 16.00 uur in het oosten misschien vallende sterren te zien

sterrenhemelKlazienaveen – Met een beetje geluk zijn er vanavond vanaf ongeveer 16.00 uur vallende sterren te zien. Dit maakte de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) afgelopen woensdag bekend. Volgens Marc van der Sluys van de afdeling Sterrenkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen, zijn er bij helder weer met het blote oog zo’n zestig tot zeventig vallende sterren per uur te zien.

Bewolking

Omdat wolkenvelden over het land trekken, zijn de vallende sterren lang niet overal zichtbaar. Het zuidoosten maakt de grootste kans om een gele lichtflits te zien. In het noorden en westen komt meer bewolking voor. Onder gunstiger omstandigheden zouden dat er meer dan honderd kunnen zijn, stelt Van der Sluys op zijn website hemel.waarnemen.com. Het hoogtepunt van de sterrenregen valt in de namiddag en neemt in de avond geleidelijk af. Toch zijn er dan misschien alsnog tientallen vallende sterren per uur te zien, een soort gelige lichtsporen. De vallende sterren, die niets met echte sterren van doen hebben, maar eigenlijk meteoren zijn, horen bij de meteorenzwerm Geminiden. Elk jaar in december trekt de aarde  door de baan van de uitgedoofde komeet Phaeton. De stukjes gruis en stof die de komeet achterlaat veroorzaken de lichtflitsen.

Piek rond 16.00 uur

De Geminiden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini), waar de meteoren vandaan lijken te komen. Dit sterrenbeeld staat bij ons ’s ochtends boven de westelijke en ’s avonds boven de oostelijke horizon. De Geminiden hebben een gelige kleur en laten korte sporen na. Omdat de piek van de Geminiden-zwerm vanmiddag zo rond 16.00 uur zal gaan plaatsvinden, zijn de lichtflitsen niet erg goed te zien.

Eerstvolgende sterrenregen

De eerstvolgende sterrenregen die vermoedelijk redelijk goed te zien is, valt op maandag 4 januari. De meteorenzwerm Boötiden trekt dan blauwachtige strepen door de lucht.Back To Top