EEM Groepenkasten

Moederdag warm, later felle onweersbuien

onweer bliksem blikseminslagMoederdag wordt warm met op veel plaatsen 22-24 graden. In een strook van de Achterhoek naar Oost-Groningen wordt het zelfs 25 of 26 graden. In de zuidelijke provincies is het door een frisse westenwind slechts 14-21 graden. In het midden en noorden schijnt eerst de zon. In de loop van de middag ontstaan in het (noord)oosten enkele zware onweersbuien. Daarbij is kans op hagel en wateroverlast.

 

Moederdag warm, later felle onweersbuien

Vandaag, op Moederdag, probeert een storing de zomerse warmte uit ons land te verdrijven. In de ochtend is het in het midden en noorden nog droog. Door de sluierbewolking schijnt een waterig zonnetje en de temperatuur loopt snel op naar ruim 20 graden. Er staat daarbij een zwakke tot matige (noord)oostenwind. Met een (noord)westenwind stroomt frissere lucht het land binnen. Daardoor wordt het slechts 14 graden in Cadzand, 21 in Eindhoven en 19 in Maastricht. Op de stranden van de westkust en op de Wadden is het circa 20 graden.

Vanmiddag wordt het in het midden, oosten en noorden behoorlijk warm met 22 graden in Utrecht, 24 in Groningen en 25 in de Achterhoek. In Twente en Oost-Drenthe kan het zelfs 26 graden worden. Vooral in het uiterste noordoosten schijnt de zon nog geregeld. In de tweede helft van de middag ontstaan vooral in het oosten en noordoosten zware regen- en onweersbuien. De buien zijn lokaal, dat betekent dat het op de ene plaats zo goed als droog is, terwijl het iets verderop heftig te keer kan gaan met hagel, fel onweer en wateroverlast door veel water in korte tijd. Wie in deze gebieden tijdens het aangename weer op pad gaat, dient dus de lucht en neerslagradar in de gaten te houden. Het is nog maar de vraag of de storing ook Groningen bereikt, mogelijk blijft het in deze provincie de hele dag droog en vrij zonnig.

Maandag opnieuw warm

Het lukt de storing niet om de warme lucht te verdrijven. Maandag wordt het vrij zonnig en droog met in het zuiden ’s ochtends nog wat bewolking. Het wordt dan 24-28 graden. In Zuidoost-Drenthe kan het kwik oplopen tot 28 graden. In de kustgebieden is het door zeewind veel frisser met 16-23 graden. Ook dinsdag blijft het zomers (24 graden in Zuidoost-Drenthe). Vanaf woensdag wordt het minder warm (18 graden).

Moederdag tegenwoordig vaak zomers warm

Deze eeuw is het opvallend vaak zomers warm geweest op Moederdag. In 2000, 2001, 2008, 2011 en 2016 werd het 25 graden of meer. In 2000 en 2011 was het in De Bilt met 27 graden het warmst. In 2011 werd het langs de oostgrens zelfs 29 graden. De gemiddelde middagtemperatuur op Moederdag tussen 2000 en 2017 was in De Bilt 19 graden. In 2005, 2010 en 2014 bleven we hier flink onder met een graad of 12.

In de vorige eeuw was zomerse warmte op Moederdag een stuk zeldzamer. Veertig jaar geleden was het tijdens Moederdag gemiddeld anderhalve graad kouder dan nu.

(Bron: weeronline.nl / weer.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top