EEM Groepenkasten

Mogelijk miljoenenproject bij Veenvaart krijgt steeds meer vorm

orange harbourKlazienaveen/Emmen – In 18 februari deden wij er al melding van, nu nemen de plannen van een mogelijk nieuw miljoenenproject aan het Koning Willem-Alexanderkanaal bij afslag 6 langs de A37 en de N862 steeds meer vorm aan: een combinatie van een overdekte haven, hotel en congrescentrum in de vorm van een futuristisch ogend cruiseschip.

De totale kosten van het project kunnen oplopen tot wel 100 miljoen euro. Initiatiefnemers van dit megaproject, Orange Harbour genoemd, zijn architectenbureaus Felixx en Studio Oxl, beide gevestigd in Rotterdam.

Lees ook: Verrijzenis van een Cruiseschip langs A37 bij afslag Klazienaveen? (19-02-2016)

Goede verbindingen

Doelgroep voor dit megacomplex zijn de inwoners van Noord-Nederland en de recreanten uit de Randstad en het Duitse Hamburg. De overdekte haven moet gaan dienen als een aantrekkelijke aanleg- en verblijfplaats voor pleziervaarders. Zij kunnen dan hier verblijven op de boot of in een bijbehorende cabin. Via de goede verbindingen met andere vaarwegen richting Groningen, de Friese Meren of Duitsland kunnen ze dan eenvoudig hun weg vervolgen. Of ze kunnen een rondje Drenthe maken via het Willem Alexander Kanaal, de vaarverbinding tussen Erica en Ter Apel welke in 2013 is voltooid.

orange harbour

Zwemparadijs of wellnescentrum

Orange Harbour moet tevens dienst doen als recreatieve hotspot voor inwoners uit de wijde omgeving. Het ligt in de planning dat er naast het hotel ook winkels, restaurants en allerlei ontspanningsfaciliteiten zullen komen, zoals onder andere een subtropisch zwemparadijs en een wellnesscentrum. Het project zorgt niet alleen voor het versterken van de toeristische aantrekkingskracht van Zuidoost-Drenthe, maar geeft tevens de regionale economie een impuls. Deze potentiële toeristische trekpleister zorgt namelijk voor extra werkgelegenheid.

Regionaal draagvlak

In september en oktober houden de initiatiefnemers Studio Oxl en Felixx een 3-tal sessies waarbij 66 leden van lokale vastgoedclub Aedificium zijn uitgenodigd. Tijdens deze sessies worden de financiën, de locatie en de doelgroep van het project uit de doeken gedaan. Tot vastgoedclub Aedificium behoren onder andere vertegenwoordigers van de gemeente, bouwbedrijven, woningbouwcorporaties en diverse (lokale) ondernemers. De initiatiefnemers zien namelijk als absolute voorwaarde dat de plannen breed gedragen moeten worden en een regionaal draagvlak moeten hebben. Dat is ook de reden dat de regio een flinke vinger in de pap krijgt bij het bepalen van de schaal, de uitstraling en de hoogte van de bouwkosten. Het huidige ontwerp dient dan ook vooral als kader en smaakmaker, niets staat al vast. Studio Oxl en Felixx willen samen met de ondernemers en aanverwante partijen gezamenlijk het plan verder gestalte geven.

orange harbour

Uitwerken of uitwijken

Bij de presentatie van deze plannen in maart (café Groothuis) en juni (het Veenpark) waren deze partijen ook aanwezig. De reacties die tot nu toe te horen zijn, zijn absoluut bemoedigend. Iedereen die bij de vorige presentaties aanwezig waren zijn opnieuw uitgenodigd. Het is echter de bedoeling dat ze bij de komende sessie een actieve(re) rol zullen gaan spelen. Hierbij kun je denken aan meedenkers, financiers tot ondernemers die daadwerkelijk mee zullen gaan bouwen aan het project of er hun onderneming willen vestigen.

Als er voldoende animo is zal het plan de komende maanden verder worden uitgewerkt. Is er echter te weinig animo, dan zullen de initiatiefnemers onderzoeken of het uitwijken naar een andere locaties tot de opties gehoord.

(Bron: emmen.nu / studio-oxl.com; afbeeldingen: studio-oxl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top