EEM Groepenkasten

Moordenaar van Rocky van Sauers mogelijk extra jaar tbs

rechter rechtbank rechtzaak assen justitie politie uitspraakEmmen/Klazienaveen – Richenel J. uit Emmen, in mei 2007 veroordeeld voor de doodslag op Rocky van Sauers uit Klazienaveen, heeft inmiddels 9 jaar tbs. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt wordt dat met een jaar verlengd. De officier van justitie eiste dat dinsdagochtend in de Asser rechtbank.

Richenel J. bracht in de zomer van 2006 in Emmen de 25-jarige Van Sauers uit Klazienaveen met messteken om het leven. De mannen hadden een avondje gestapt en kregen na afloop ruzie in het huis van de Emmenaar aan de Torflang. Daaruit ontstond een vechtpartij en trok de Emmenaar een mes. Twee vrienden van de mannen zagen hoe J. de Klazienavener Van Sauers meerdere keren stak, maar konden hem niet stoppen. De Klazienavener overleed dezelfde ochtend in de woning.

8 jaar en tbs met dwangverpleging

J. vluchtte daarna naar Zwolle. Daar hield hij zich 2 weken lang schuil in een studentenhuis. De rechter in Assen veroordeelde hem tot 8 jaar en tbs met dwangverpleging.

J. zit sinds 2008 in de Forensisch Psychiatrische Kliniek in Assen. Hij is schizofreen, waarvoor hij medicijnen krijgt. Een deskundige verklaarde tegenover de rechter dat het goed met hem gaat en dat hij goed meewerkt aan de behandeling. J. heeft sinds vorig jaar regelmatig verlof onder begeleiding en werkt buiten de kliniek.

Terugval

Tegenover de rechtbank verklaarde J. dat hij geen stemmen meer hoort, maar dat hij wel graag zijn medicijnen wil afbouwen omdat hij last heeft van bijwerkingen. Hij wil ook graag samen gaan wonen met zijn vriendin en zijn 15-jarige zoon. Zijn behandelaars zijn bang dat J. zonder medicijnen weer een terugval zal krijgen en weer drugs zal gaan gebruiken. Bovendien achten ze de kans groot dat hij dan ook weer misdrijven zal gaan plegen. Zij willen dat J., als hij het FPK mag verlaten, naar een beschermde woonvorm gaat.

De behandelaars adviseren een verlenging van 1 jaar van de tbs-maatregel. Op die manier kan worden onderzocht of afbouwen van de medicijnen verantwoord is. Bovendien kunnen ze dan testen hoe J. reageert op meer vrijheid. De advocaat van J. wil het tegenovergestelde en wil dat de tbs voorwaardelijk wordt beëindigd. De reclassering zal dan volgens de advocaat een rapport met voorwaarden op moeten stellen waar de Emmenaar zich dan aan dient te houden.

Uitspraak

Op 12 december is de uitspraak van de rechter.

(Bron: emmen.nu)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top