EEM Groepenkasten

Morgen dikke plensbuien, maar droogte nog niet voorbij

wateroverlast klazienaveen 02-06-2016Morgen kunnen we, voor het eerst sinds 1 juni, op grote schaal weer regen verwachten. Dat meldt weeronline.nl. Er trekt donderdagmiddag vanuit het zuiden een groot regengebied ons land binnen. Plaatselijk kan het daarbij flink gaan plenzen. Op grote schaal valt 5 tot 15 mm regen, maar lokaal kan er zelfs 20 tot 40 mm regen vallen! In het oosten van het land is er overal kans op onweer en ’s avonds neemt de kans op windstoten toe. Vanaf begin van de nacht zal de regen via het noorden ons land verlaten.

Afgelopen nacht trokken vooral over het zuiden, midden en westen enkele stevige onweersbuien. In het Brabantse Dongen viel 18 mm. In Eindhoven was het stormachtig met zware windstoten tot 89 km/u. De buien waren slechts lokaal. In het noorden en oosten bleef het grotendeels droog.

Morgen wordt wel op grote schaal neerslag verwacht. In de ochtend zijn er flinke zonnige perioden en enkele wolkenvelden. In het zuidwesten neemt de bewolking gauw toe en aan het eind van de ochtend maakt Zeeland al kans op de eerste spetters.

In de middag breidt de bewolking zich geleidelijk over het hele land uit en gaat het regenen. Het kan uren achtereen regenen, maar er zullen ook perioden zijn dat het slechts een beetje spettert of zelfs droog is. In het oosten blijft het nog een tijd droog en wordt het zomers warm met 25-28 graden. Daar is later in de middag kans op een zware onweersbui met hagel en windstoten. In het westen is het beduidend frisser met 22-24 graden.

Wateroverlast door plensregens

De neerslag heeft een buiig karakter en daardoor kan het plaatselijk eventjes gieten. Vanwege de droogte van afgelopen tijd is de bodem volledig uitgedroogd. Wanneer plensregens op de droge bodem vallen, spoelt het overgrote deel van het water direct sloten of riolering in. In dorpen en steden is kans op wateroverlast wanneer het morgen stevig doorregent.

Frisse vrijdag

Ook donderdagavond zijn er nog perioden met regen. In de loop van de avond trekt de neerslag naar het noorden weg en wordt het op een enkele bui na droog. Met het wegtrekken van de regen draait de wind naar het westen en trekt flink aan naar vrij krachtig tot krachtig. Daarbij is ook kans op forse windstoten.

Vrijdag is het licht wisselvallig met een mix van wolkenvelden, zonnige momenten en vooral in het noordwesten enkele buien. Met 19 graden in de kustgebieden en 20-23 graden in het binnenland is het voor het eerst in bijna één maand tijd enkele graden kouder dan normaal. De langste regionale hittegolf ooit gemeten komt daarmee ook in het oosten en zuiden ten einde. Er staat een matige en in het westen vrij krachtige wind uit het zuidwesten tot westen. Aan de kust staat een krachtige wind. Lang duurt de koelte niet, in het weekend stijgen de temperaturen weer naar zomerse waarden.

Droogte niet voorbij

De regen zal er niet voor zorgen dat de droogte over is. Daarvoor moet het namelijk dagelijks langdurig regenen met 5 mm of meer per dag. Komende tijd valt slechts een enkele bui en stabiliseert het neerslagtekort.

Een stabiliserend neerslagtekort betekent niet dat de extreme droogte ten einde komt, maar er breekt een fase aan waarin de droogte niet verder verergert. De regionale verschillen (die er nu nauwelijks zijn) kunnen door het lokale karakter van de buien toenemen.

(Bron: weeronline.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top