EEM Groepenkasten

Morgen Halloween: wat is Halloween en waarom vieren wij dat?

halloween all hallows evening allerheiligen trick or treat sint maartenMorgen is het alweer Halloween! Oftewel Allerheiligenavond. Tegenwoordig is het een gezellig familie-griezelfeest, maar vroeger was dat allemaal wel anders.

Tot de jaren ’90 van de vorige eeuw werd Halloween voornamelijk in Amerika, Canada, Engeland en Ierland gevierd, maar tegenwoordig ook steeds meer in andere landen, waaronder Nederland.

Masker tegen kwade geesten

Vroeger was Halloween in Groot-Brittannië voor de Kelten een serieuze zaak. Het jaar begint in de Keltische kalender op 1 november, dus 31 oktober is daar oudejaarsavond en dat vierden ze. De Kelten geloven dat geesten op aarde terug zouden komen om een nieuw lichaam te zoeken. Tussen deze geesten zitten ook moordenaars en plunderaars.  Daarom gingen de dorpelingen zich verkleedden. Door zich te vermommen hoopten ze dat de kwade geesten hen niet zou herkennen.

halloween all hallows evening allerheiligen trick or treat sint maarten kelten

De oude Kelten

Halloween: All Hallows Evening

De naam “Halloween” is afgeleid van “Hallow-e’en: “All Hallows Evening”, oftewel Allerheiligenavond (31 oktober), dus de avond voor Allerheiligen (1 november) en wordt gevierd op de avond/nacht van 31 oktober en 1 november.

Trick or Treat!

Deze dag was ook het feest van het einde van het oogstseizoen en dat gingen ze natuurlijk ook vieren. Dat was een soort oudejaarsavond, want op 1 november begon het nieuwe jaar. Het feest waaide rond 1940 over naar Amerika door de Ierse immigranten. Daar wordt ook nu ieder jaar nog Halloween gevierd. Kinderen trekken langs de deuren, roepen “Trick or Treat!” (“Geef me iets lekkers, want anders….”) en krijgen snoepjes. Dat “Trick or Treat” komt niet van de Kelten, maar is een oude Europese gewoonte uit de 9e eeuw van de christenen die de dorpen bij langs liepen om te vragen om “zielencake”.

halloween all hallows evening allerheiligen trick or treat sint maarten

Trick or Treat

Pompoenen

In Ierland werd vreugdevuur mee naar huis genomen in uitgeholde rapen, de voorloper van de jack-o-lantern en van onze suikerbietlampion. De jack-o-lantern zijn de uit de VS afkomstige uitgeholde pompoenen die als lantaarn worden gebruikt. In sommige delen wordt op 11 november Sint Maarten gevierd, waarbij kinderen met lampionnen langs de huizen gaan en liedjes zingen om snoepjes te krijgen.

halloween all hallows evening allerheiligen trick or treat sint maarten kelten jack o lantern

Griezelfeesten en Horrorfilms

In de 1e eeuw na Christus werd het Keltische land veroverd door de Romeinen en die hadden zo hun eigen feesten, zoals het herfstfeest. Later kwam daar nog het christelijke “Allerzielen” bij. Het feest dat wij nu vieren als Halloween is een combinatie van deze feesten, eigenlijk dus een feest vol tegenstrijdigheden. Een feest van het einde en een nieuw begin, een herdenkingsfeest, maar ook een feest van de doden en van vreugdevuren en heksen! Met Halloween laten we het verleden achter ons en gaan we het nieuwe tegemoet in de nacht dat er een heel dunne sluier is tussen de levenden en de doden…… Een uitstekend thema voor griezelfeesten en horrorfilms.

halloween all hallows evening allerheiligen trick or treat sint maarten kelten jack o lantern griezelfilmsBack To Top