EEM Groepenkasten

“Morgenrood, water in de sloot”

Morgenrood ochtendrood klazienaveen zonsopgang

Klazienaveen – Vanochtend kleurde de lucht tijdens zonsopgang schitterend mooi rood. Of dat ook betekent dat het een schitterend mooie dag wordt valt nog maar te betwijfelen. Al van oudsher is er namelijk een spreekwoord “Morgenrood, water in de sloot”, dus als we dat mogen geloven, dan kunnen we regen verwachten vandaag.

Morgenrood

Onder morgenrood verstaat men de roodachtige kleuren die ongeveer vanaf een half uur voor zonsopgang aan de oostelijke hemel verschijnen.

Deze kleuren bij zonsopgang en -ondergang hangen samen met de lange weg die het stralen van de lage zon door de atmosfeer aflegt. Het zonlicht wordt tijdens deze lange route verstrooid en gebroken door stofdeeltjes of waterdamp. Daardoor wordt het van nature witte zonlicht ontleed in verschillende kleuren. Het rode licht wordt het minst verstrooid en blijft vaak zichtbaar. ’s Ochtends zweeft er meestal nog niet zoveel stof in de lucht. Is de lucht dan rood dan wijst dat in de regel op waterdamp en een hoge luchtvochtigheid. Vandaar de oude weerspreuk “Morgenrood, water in de sloot”.Back To Top