EEM Groepenkasten

Na woensdag 29 juli: Windows 10 wel of niet installeren?

windows 10Regio/Klazienaveen –  Het al sinds geruime tijd door Microsoft aangekondigde Windows 10 is na woensdag 29 juli beschikbaar voor de geregistreerde voorinschrijvers. Veel gebruikers, vooral diegenen aan het worstelen zijn met Windows 8, kijken waarschijnlijk uit naar deze gratis upgrade. Zoals het nu lijkt blijft deze gratis upgrade naar Windows 10 tot 29 juli 2016 beschikbaar voor de geregistreerde voorinschrijvers.

Wat de bedrijfsfilosofie van Microsoft na deze is datum ook is, afgaande op de allerlaatste berichten blijft Windows 10 gratis, mits Windows 10 voor 29 juli 2016 geïnstalleerd is. Op dezelfde berichtgevingen afgaande zullen in de toekomst alle updates van Windows 10 ook gratis blijven. Maar ook al klinkt het heel erg aantrekkelijk, het kan verstandig zijn om even de kat uit de boom te kijken. Hieronder een aantal redenen.

Jaar

Voor geregistreerde gebruikers van Windows 7 en 8 is er een gratis upgrade naar Windows 10 beschikbaar. Maar dat hoef je niet direct te installeren, je hebt namelijk een heel jaar de tijd vanaf 29 juli 2015.

Verouderd

Om Windows 10 te draaien heb je een pc of een tablet nodig met minimaal een 1 GHz processor, 1 à 2 Gb aan werkgeheugen en minimaal 16 Gb voor een 32-bits, of zelfs 20 Gb harddiskruimte voor een 64-bits systeem. Voor de videokaart is DirectX 9 of recentere grafische kaart met een WDDM 1.0 driver en een scherm van minimaal 800 x 600 noodzakelijk. Voor nog meer specificaties kun je op de site van Microsoft zelf terecht. Als je PC, laptop of tablet niet voldoet, dan zal je eerst je hardware moeten upgraden voordat je het besturingssysteem kunt upgraden. Een andere optie is om meteen maar een heel nieuw apparaat te kopen met Windows 10 erop.

Windows 7

Het vernieuwde Windows 10 herstelt allerlei gebreken in Windows 8. Windows 8 is een besturingssysteem dat vooral was ontworpen voor aanraakschermen en niet voor traditionele pc’s. Twee van de grootste verbeteringen ten opzichte van Windows 8 zijn de herinvoering van het Startmenu en de mogelijkheid om volledig in desktop modus te zitten. Veel Windows 8 gebruikers installeerden vrijwel direct een shell om het missende startmenu van Windows 7 terug te krijgen. Dus als je nog Windows 7 gebruikt heb je die ‘voordelen’ feitelijk al. Kortom: als je happy bent met Windows 7, kun je rustig aan doen.

Desktop gadgets

In de Windows 7 versie zitten desktop gadgets om bijvoorbeeld het weer of de beurskoersen te checken, de CPU en andere prestaties van de PC te controleren, muziek te streamen et cetera. Deze gadgets werken niet op Windows 10 en zullen worden verwijderd als je de upgrade uitvoert. Dus als je fan bent van deze desktop gadgets, laat Windows 10 links liggen.

Ondersteund

Massaal overstappen op Windows 10, dat is iets dat Microsoft natuurlijk graag wil. Maar er is geen haast bij, want de ondersteuning voor onder meer securitypatches voor de laatste versies van Vista, Windows 7 en Windows 8 loopt nog lang niet af. Dat duurt nog jaren. Windows 7 wordt tot januari 2020 ondersteund, Windows 8 tot januari 2023. Zelfs Vista krijgt nog updates tot april 2017. Dus dankzij deze ondersteuning kun je nog enkele jaren vooruit met je oude systeem. Gebruik je smart files met OneDrive?  Smart files zijn bestanden die gewoon op de pc lijken te staan, maar uitsluitend worden opgeslagen in de cloud bij OneDrive. Deze handige feature werkt nog niet bij de introductie van Windows 10. Microsoft belooft dat dit komt voor het einde van dit jaar, dus als je al gebruikt maakt van de smart files is het devies: wachten.

Randapparatuur

De meeste nieuwe besturingssystemen hebben nogal wat moeite in de omgang met oude randapparatuur, zoals printers en scanners. Microsoft lukt het niet altijd om drivers van dit soort apparatuur werkend te krijgen in een nieuw OS, dit vereist nogal wat tijd en veel moeite. Met als gevolg dat deze ietwat verouderde apparatuur waarschijnlijk niet meer werkt. Dus als je oude randapparatuur hebt die het nog steeds prima doen, is het verstandig om de upgrade aan je voorbij te laten gaan. Indien je toch plannen hebt om te upgraden, speur dan het internet af op nieuws of meldingen over je oude randapparatuur, of het goed werkt op Windows 10 voordat je gaat upgraden.

Windows Media Center

Windows Media Center stamt uit 2002 en kent een grote schare mensen die hiervan een grote fan zijn. Windows Media Center wordt  gebruikt wordt voor het afspelen van video, muziek en andere media. Microsoft zelf, wil er al jaren van af en heeft hierom het ontwikkelteam al in 2009 ontbonden. Feit is dat Media Center altijd een nachtmerrie is om te configureren. Losse externe diensten zoals Netflix, Amazon Prime, Spotify enzovoort, hebben het complete softwarepakket overbodig gemaakt. Toch zijn er nog verstokte fans en die zullen met teleurstelling aanhoren dat Media Center niet werkt op Windows 10.

Kinderziekten

Hoeveel bètatesters er ook mee bezig zijn geweest en nog steeds zijn, er blijven altijd genoeg bugs en andere vreemdsoortige zaken over wat nog niet goed werkt. Nieuwe besturingssystemen zijn nog niet getest met elke combinatie van hard- en software. Mensen die meteen upgraden worden dan ook beschouwd als vrijwillige proefkonijnen. Als je de voorkeur geeft aan een besturingssysteem dat de eerste zware beproevingen heeft doorstaan, wacht nog een maandje of zes voor je de upgrade uitvoert.

(Bron: computerworld.nl)Back To Top