EEM Groepenkasten

Nablussen brand recyclingbedrijf Nieuw-Dordrecht kan nog dagen duren

brand b&b afval recycling nieuw-dordrechtNieuw-Dordrecht – Het nablussen van de brand bij afvalverwerker B&B Afval Recycling aan de Oosterwijk WZ in Nieuw-Dordrecht kan nog dagen duren.

De brand ontstond woensdagochtend rond 7.15 uur in een afvalbult bij het recyclingbedrijf. In een mum van tijd was het een zeer grote brand. Bij de brand kwam zeer veel zwarte rook vrij die van heinde en verre te zien was.

Diverse brandweerkorpsen, waaronder die van Klazienaveen, zijn opgeroepen om te assisteren.

brand b&b afval recycling nieuw-dordrecht

GRIP 2

Na enige tijd werd de brand opgeschaald tot een GRIP 2. Er is sprake van GRIP 2 als de brand gevolgen heeft voor de omgeving (bijvoorbeeld door een gaswolk, hevige stankoverlast, noodzaak tot ontruiming van gebouwen). Er is dan dus sprake van een effectgebied.

De brandweer heeft daarop de Willem Barentszstraat afgesloten en heeft een NL alert-melding uitgegeven. Het advies luidt, dat iedereen die last heeft van de rook de ramen en duren dient te sluiten.

brand b&b afval recycling nieuw-dordrecht

(Foto: Marja Schoonewille)

NLAlert

Omdat de hulpverleningsdiensten GRIP2 hebben afgekondigd, werden omwonenden van Oranjedorp en Nieuw-Dordrecht gewaarschuwd met een NLAlert. Er is gevraagd om ramen en deuren te sluiten in verband met de zwarte rook.

brand b&b afval recycling nieuw-dordrecht

(Foto: Marcel Vinke)

Chinook Blushelikopter

De Veiligheidsregio Drenthe heeft de hulp gevraagd van het leger om de brand te helpen blussen. Het leger heeft daarop een Chinook gestuurd die 10.000 liter water in een keer over de vuurzee kan gooien. De helikopter kwam vanaf vliegbasis Gilze-Rijen, Rond 15.30 uur was de helikopter boven de vuurzee.

Met de Chinook kwam er extra slagkracht om het vuur in bedwang te krijgen. De heli gooit grote hoeveelheden water in één keer op de brandende afvalmassa.

brand b&b afval recycling nieuw-dordrecht

(Foto: Marcel Vinke)

Uniek

De luchtmacht zet vaker Cougar- en Chinook-transporthelikopters in om branden te blussen. Dat gebeurt voornamelijk bij natuurbranden, omdat die locaties vaak niet altijd even goed bereikbaar zijn voor de normale brandweer. Dat een blushelikopter nu water over een afvalberg gooit, is vrij uniek.

Onder de heli hangt een zogeheten ‘bambi bucket’. Deze grote waterzak klapt na het opstijgen open als een soort omgekeerde paraplu. Het vullen van zo’n bambi bucket kan bijna overal, zelfs in een zwembad, zolang het water maar minimaal 2 meter diep is. Een Cougar kan maximaal 2.500 liter water vervoeren, een Chinook, zoals die in Nieuw-Dordrecht is ingezet, maar liefst 10.000 liter water in één keer.

Terug naar thuisbasis

Na 4 drops heeft de Chinook Airport Eelde getankt. Rond 18.30 uur, na 7 drops met de bambi bucket, is de Chinook terug gekeerd naar de thuisbasis Gilze-Rijen.

 

Drones

De brandweer heeft ook drones ingezet om vanuit de lucht de brandhaarden op het terrein in kaart te brengen.

brand b&b afval recycling nieuw-dordrecht

(Foto: Marcel Vinke)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top