EEM Groepenkasten

Nathaly Bol (26) uit Klazienaveen 4e tijdens NK Veiligste Chauffeur

Nathaly Bol Klazienaveen NK Veiligste Chauffeur TruckerKlazienaveen/Helmond – Vooraf werd ze gezien als een kanshebber. Nathaly Bol uit Klazienaveen zat zaterdag in de finale van het NK Veiligste Chauffeur, dat werd gehouden in Helmond, en maakte goede kans te winnen. Dat mocht echter niet zo zijn, ze moest genoegen nemen met de 4e plaatst.

Met z’n tienen streden ze om de hoogste eer, de 26-jarige Nathaly Bol uit Klazienaveen, samen met de andere 9 kandidaten. Zij was de enige vrouwelijke chauffeur in de finale.

In de finale moesten de deelnemers vooral praktijkoefeningen doen. Bol heeft al een paar honderdduizend kilometer in een vrachtwagen gereden, dus ze zag er vooraf niet tegenop. Ze kwam slechts een paar tienden van een punt tekort voor de 3e plek. Een geweldige prestatie.

Veiligheid voorop

“Eerste worden wil natuurlijk iedereen, dat is het allermooiste.”, aldus Bol. Wat ze echter veel belangrijker vind is dat er op deze manier aandacht is gevraagd voor de veiligheid op de weg. “Dat is goed, want veiligheid staat niet altijd voorop in het verkeer. Het respect tussen automobilisten en chauffeurs is soms ver te zoeken.”

Imago opkrikken

Als vrachtwagenchauffeurs in het nieuws komen, is het zelden positief nieuws: omgewaaide trucks, dronken chauffeurs of enorme ravages. Met het NK Veiligste Chauffeur proberen de truckers dit imago op te krikken. Frank Woestenburg, een van de organisatoren en vrachtwagenverzekeraar, zegt dat het imago natuurlijk wordt gevormd door de uitzonderingen. Bovendien hebben de meeste weggebruikers geen idee hoe het is om met zo’n grote bak te reiden, vindt hij. Dit levert soms levensgevaarlijke situaties op.

Stereotype

Volgens Nathaly Bol kleeft er, naast het slechte imago, ook nog steeds een hardnekkig stereotype aan de trucker. “De mensen denken nog altijd dat een trucker een gehaktbal-etende, zware shag-rokende man van 120 kilo is. Als ik vertel dat ik trucker ben, beginnen de meeste mensen zenuwachtig te lachen.”

Met haar 26 jaar is Nathaly Bol de enige vrouwelijke en tevens jongste finalist. Zij weet ook dat het niet heel gewoon is dat een vrouw van haar postuur trucker is. “Vroeger waren de auto’s natuurlijk veel stugger en zwaarder, maar tegenwoordig kunnen ook kleinere, minder sterke mannen en vrouwen dit werk doen.”, aldus Bol.

Uitzonderingen

Bol past dus absoluut niet in het stereotype, het tegendeel zelfs, maar ze herkent het negatieve imago wel. “Als een chauffeur in het nieuws komt, is het vaak negatief. Dat zijn echter de uitzonderingen, maar dat er soms dingen misgaan, komt vooral door de druk op een chauffeur, van een bepaald bedrijf of van hogerop.” Een chauffeur kan nou eenmaal niet zomaar zeggen, als het hard waait rij ik niet. Als je bijvoorbeeld in de winkeldistributie zit en je rijdt niet, dan zit de supermarkt de dag erna zonder eten. “Chauffeurs die rijden als het Code Rood is, zijn heus niet levensmoe. Ze moeten wel.”, aldus Bol.

Lees het hele artikel op nos.nl.

(Bron: dvhn.nl / nos.nl / intkort.nl; Afbeelding: Leo Bol)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top