EEM Groepenkasten

Nationale Dodenherdenking

dodenherdenking, 4 mei, klokElk jaar op 4 mei vindt in Nederland de Nationale Dodenherdenking, ook wel Nationale Herdenking genoemd, plaats. Hierbij wordt om 20.00 uur 2 minuten stilte in gehouden ter herdenking van oorlogsslachtoffers.

Alle oorlogsslachtoffers

Vroeger werd om 20.00 uur 1 minuut stilte gehouden, tegenwoordig zijn dat 2 minuten. Tot 1961 werden tijdens de Nationale Dodenherdenking uitsluitend de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Nu worden officieel alle oorlogsslachtoffers en omgekomenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Op 5 mei wordt de bevrijding van de Duitse bezetting (1940-1945) herdacht.

Eerste dodenherdenking

De eerste dodenherdenking werd gehouden op de Dam in Amsterdam op 9 mei 1945. Dit werd pas de dag ervoor besloten. Sindsdien vindt de landelijke herdenking op de Dam plaats, georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Dodenherdenking in het land

In heel Nederland verloopt de Nationale Herdenking op de volgende manier:

  • De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt halfstok van 18:00 uur tot zonsondergang. Vaak zijn er na 20:02 uur nog activiteiten, zoals kransen en bloemen leggen. De vlag blijft daarom halfstok tot zonsondergang.
  • Kerkklokken mogen op 4 mei luiden vanaf 19.45 uur tot 19.59 uur.
  • Tussen 20:00 en 20:02 uur is men 2 minuten stil.

Openbare gelegenheden dienen rekening te houden met de dodenherdenking. Dat betekent tussen 19.45 en 20.15 uur geen feesten, muziek of andere activiteiten. Voor bezoekers dient het mogelijk te zijn om tussen 20.00 en 20.02 uur 2 minuten stil te zijn. Winkels dienen op 4 mei uiterlijk om 19.00 uur te sluiten, zoals in de Winkeltijdenwet staat. Treinen en bussen worden stilgezet. Automobilisten mogen op de snelweg geen auto stilzetten, zij dienen daarvoor een geschikte afrit of parkeerplaats te zoeken.

Vlaggen

Op 4 mei hoort de vlag van 18.00 uur tot zonsondergang halfstok te hangen. Indien er bij de dodenherdenking een vlag halfstok hangt, wordt de vlag in top gehesen nadat het volkslied is gezongen. Volgens het nieuwste protocol uit 2001 mag de vlag na het volkslied ook halfstok gelaten worden.

Dodenherdenking in Klazienaveen

Op 4 mei worden ieder jaar bij de Purit in Klazienaveen de oorlogsslachtoffers herdacht. De plechtigheid begint om 19.00 uur bij de Norit loodsen. De stoet gaat vervolgens naar het Oorlogsmonument om vanaf daar in stilte naar de RK begraafplaats aan de Stellingstraat te gaan. Na de Taptoe van de Gebroeders Weggemans wordt daar om 20.00 uur 2 minuten stilte gehouden. Aansluitend volgt het Wilhelmus.

Lees ook: 4 Mei Dodenherdenking bij de PuritBack To Top