EEM Groepenkasten

Nederland stapt naar rechter om Duits tolplan

a37 snelweg autoweg duitsland tol tolheffingBrussel – Nederland wil samen met Oostenrijk het Duitse tolplan tegen houden. Beide landen stappen hiervoor naar de rechter.

Nadat Duitsland een aantal aanpassingen in het tolplan had gedaan ging donderdag de Europese Commissie akkoord met de invoering ervan. Nederland en Oostenrijk nemen daar echter geen genoegen mee en stappen naar de rechter. Waarschijnlijk sluiten ook België en Denemarken zich daar nog bij aan.

Afhankelijk van vervuiling

Een tolvignet gaat buitenlandse automobilisten minimaal € 2,50 en maximaal € 20,00 kosten, afhankelijk van de vervuiling van de auto. Met zo’n vignet kan de automobilist 10 dagen gebruik maken van de Duitse snelwegen. Voor de kleinere wegen hoeft geen tol worden betaald.

Duitse automobilisten worden gecompenseerd. Nederland vind dat discriminatie.

Fel tegenstander

Al eerder had minister Melanie Schultz van Haegen laten weten fel tegenstander van de tolheffing te zijn en dat ze ging kijken wat ze kan doen tegen de vernieuwde Duitse tolplannen. Haar Duitse collega Alexander Dobrindt van Verkeer liet eerder weten te verwachten dat Duitsland en de EU tot overeenstemming zouden komen. Brussel liet daarop weten dat er flinke vooruitgang was geboekt.

Europees tolsysteem

Directeur Karel Groen van de Eems Dollard Regio, eveneens tegenstander van het Duitse tolplan, liet een maand geleden weten dat deze wet niet alleen gevolgen heeft in Duitsland. Nu Duitsland het tolsysteem doorvoert, zullen ook landen als Nederland volgen. Europa zal dan vervolgens willen dat er overal een tolsysteem komt. Dat is een belemmering die niemand wil.

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top