EEM Groepenkasten

Niet vergeten: Zomertijd gaat weer in

zomertijd klok vooruit klazienaveenRegio – Vannacht, van zaterdag 28 op zondag 29 maart gaat in Nederland de zomertijd weer in. Dat betekent dat vannacht om 2.00 uur de klok weer een uur vooruit moet worden gezet. De zomertijd loopt in de Europese Unie van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

Langer licht

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en ook later weer onder te gaan. Hierdoor is het ’s morgens langer donker en blijft het ’s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Van slag

Uit onderzoeken blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders zegt ‘van slag’ te zijn na de omschakeling naar zomertijd. Zo’n 40% van de mensen geeft aan ongeveer een dag nodig te hebben om aan zomertijd te wennen. Maar liefst 1 op de 10 Nederlanders zegt zo van slag te zijn door het vooruit zetten van de klok dat ze minstens een week nodig zouden hebben om weer in het goede ritme te komen.

De natuur heeft een ritme en alle Nederlanders hebben een ritme. Dat de overgang naar zomertijd onze biologische klok ontregelt en dus ons ritme kan verstoren, is al langer bekend. Maar dat zoveel mensen er zeker een dag of meer aan moeten wennen, is echter wel opmerkelijk. Gelukkig raakt niet iedereen van slag of uit zijn ritme van dat uurtje verschil. Sterker nog, relatief veel jonge mensen verheugen zich er juist op. Langer licht en dus meer tijd om iets uit de dag te halen, vinden zij.

Algemeen


Back To Top