EEM Groepenkasten

Nieuw-Dordrecht wil 6 panden met belangrijke sociale functie opknappen

dordse kerk hervormde kerk nieuw dordrechtNieuw-Dordrecht – Voor het opknappen van 6 panden met een belangrijke sociale functie in Nieuw-Dordrecht heeft de plaatselijke Dorpscoördinatie een aanvraag ingediend bij de Europese subsidieverstrekker Leader.

Het betreft dorpshuis De Klink, erfgoedmuseum Brands, ontmoetingscentrum De Rank, de Dordse Kerk, het clubgebouw van de lokale ijsbaan en de accommodatie van voetbalclub DVC’59. Herman Reurink laat weten dat het hier om een ‘substantieel bedrag’ gaat, maar hoeveel dat precies is laat hij nog even in het midden. “We willen eerst de uitkomst van de aanvraag afwachten.”, aldus Reurink. Leader geeft subsidies voor projecten die bijdragen aan de leefbaarheid en economie.

Opknappen Dordse Kerk

Vorig jaar maakte de Dorpscoöperatie bekend € 6.000 ter beschikking te stellen voor het opknappen van de Dordse Kerk aan de Vastenow. Dit kerkje stamt uit 1874 en heeft dringend een opknapbeurt nodig. De façade is groen uitgeslagen, de verf bladdert af, er zijn veel scheuren in het bouwwerk en het heeft te kampen met veel houtrot. In verband met de aanvraag is de renovatie van de kerk, die dit voorjaar gepland stond, voorlopig uitgesteld. Met het eventuele extra geld uit de subsidie kan eerst een bouwkundig rapport worden opgesteld om zodoende een goede indruk te krijgen van de staat van onderhoud van het kerkje.

Sportaccommodatie

Ook andere gebouwen in Nieuw-Dordrecht kampen met onderhoudskwesties en ouderdomskwaaltjes, aldus de dorpsvoorzitter. Zo ook het onderkomen van voetbalclub DVC’59. De gemeente en het dorp zijn in overleg over de overdracht van de sportaccommodatie. “Daarvoor zal die wel eerst tiptop in orde zijn.”, stelt Reurink. “De kleedkamers zijn niet meer van deze tijd en voldoen niet meer aan de moderne maatstaven.” De kleedkamers zijn koud, vochtig en tochten. De Dorpscoöperatie wil graag de huidige 2 kleedkamers afbreken en daarvoor in de plaats 3 nieuwe kleedkamers bouwen. Hierdoor ontstaat ook extra ruimte voor het damesteam van DVC’59.

Belangrijke rol

De 6 panden spelen volgens Reurink een belangrijke rol bij het versterken van de sociale cohesie en maken het houden van dorpsactiviteiten mogelijk. Van het totaal benodigde bedrag zal Nieuw-Dordrecht zelf 40% voor haar rekening nemen. Hoe dit aandeel kan worden gedekt wordt momenteel nog onderzocht.

 Back To Top