EEM Groepenkasten

Nieuwe technologie voor controleren grondwaterpeil in Bargerveen

Bargerveen StaatsbosbeheerBargerveen – Deze maand wordt in het Bargerveen nieuwe technologie getest waarmee het controleren van het grondwaterpeil een stuk makkelijker en vooral sneller moet gaan.

Op dit moment krijgen Staatsbosbeheer en de provincie Drenthe eens in de 4 maanden nieuwe informatie over het grondwaterpeil van het Drentse veen. Zij willen die informatie echter graag dagelijks. Stephan Haalboom, René van der Weerd, Jeroen van Bussel en Remmelt ten Napel kregen daarom de kans een moderne en vooral snellere manier van dataverzameling te ontwikkelen. Vorige week zijn ze met de eerste test in het Bargerveen begonnen.

Langeafstandwifi

Op dit moment moet een medewerker van de provincie elke maand alle peilbuizen bij langs met zijn laptop om de opgeslagen informatie van de afgelopen maand in één keer te downloaden. Eén van die buizen is nu voorzien van nieuwe technologie, waarmee van een grote afstand verbinding wordt gemaakt met een netwerk, een soort langeafstandwifi met erg weinig vermogen. Het grote voordeel is dat de opgeslagen informatie nu vanachter het bureau, dus veel sneller en net zo vaak als je wilt kan worden uitgelezen.

Testfase

Dit nieuwe systeem wordt een maand lang getest. Hierbij wordt onder andere getest of alle data goed wordt doorgegeven en of de verbinding goed werkt. Ook wordt naar het apparaatje zelf gekeken en uitgezocht hoelang de batterij het uithoudt. In die testfase wordt nu relatief vaak, namelijk elk half uur, data verstuurd.

Speciaal netwerk

Als de test positief wordt afgerond, zullen er waarschijnlijk nog 5 buizen in Drenthe aan het netwerk worden gekoppeld. Daarvoor de provincie in februari een speciaal netwerk uitrollen. Daardoor zal het in heel Drenthe makkelijker moeten worden om allerlei soorten date van sensoren te verzamelen.

Piet Ursem van Staatsbosbeheer heeft laten weten ‘voorzichtig positief’ te zijn over deze nieuwe technologie. In het Bargerveen zijn zo’n 40 tot 50 peilbuizen. Het zou heel praktisch zijn om die allemaal op het netwerk aan te sluiten, tenminste als alles werkt zoals het moet. Zo kan bijvoorbeeld het waterpeil beter worden afgestemd als er ergens te veel of te weinig water is.

(Bron: dvhn.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top