EEM Groepenkasten

“Noemen ze dit nou lente?”

noemen ze dit nou lente nachtvorst klazienaveen 22-03-2017De lente begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 20 maart en eindigt (meestal) op 21 juni. Het begin van de lente (20 of 21 maart) is bepaald op basis van een afspraak.

De komende decennia begint de lente altijd op 20 maart.

Astronomische lente

Astronomisch gezien begint de lente als de dag en de nacht even lang zijn. Tijdens de lente worden de dagen steeds langer. Deze lentenachtevening vindt plaats op of rond 21 maart op het noordelijk halfrond. De zon gaat dan door het lentepunt en de dag en de nacht zijn ongeveer even lang. De lente eindigt met de zomerzonnewende (rond 21 juni). Dat is het moment dat de zon het hoogste aan de hemel staat.

Aanvangstijdstippen van de astronomische lente in Nederland:

2017 – 20 maart 11:28
2018 – 20 maart 17:15
2019 – 20 maart 22:58
2020 – 20 maart 05:45

Tijdens de lente worden in de noordelijker streken van het noordelijk halfrond de bomen veel groener en gaan veel planten bloeien; geleidelijk wordt het warmer en wordt de kans op vorst kleiner.

Lente

Het woord lente is een oude afleiding van lang en heeft betrekking op het lengen van de dagen. Het is verwant aan het Duitse Lenz en het Engelse lent (‘vastentijd’).

Na het begin van de lente gaat in Europa ook op de laatste zondag van maart de zomertijd in, waardoor de dagen nog langer lijken.

Meteorologische lente

Om praktische, maar ook klimatologische redenen begint de meteorologische lente op 1 maart en duurt tot 1 juni.

Dat het in de lente nog koud kan zijn bewijst bovenstaande foto van Martijn Huigen. Vandaag, dinsdag 22 maart 2017, wordt het zonnig en krijgen we temperaturen van om en nabij de 15 graden Celcius. Vannacht was het echter rond het vriespunt met in de wind temperaturen beneden het vriespunt. Daardoor zullen vele autoruiten afgelopen nacht weer bevroren zijn geweest. Martijn plaatste bovenstaande foto op zijn Facebookpagina met de tekst: “Noemen ze dit nou lente…?”.Back To Top