EEM Groepenkasten

Nog dit jaar openbare toiletten in Klazienaveen

De Witte Olifant Schip 1 centrum klazienaveenKlazienaveen/Emmen – Als het aan wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) ligt komen er uiterlijk eind 2016 openbare toiletten in de centra van Klazienaveen en Emmen.

Gemakkelijk ging het allemaal niet. Er is jarenlang gediscussieerd over de eventuele komst van openbare toiletten in Klazienaveen en Emmen. Eind 2013 bracht uiteindelijk de fractie van Burgerbelangen Gemeenten Emmen een aangenomen motie in om beide centra te voorzien van deze hoognodige openbare voorzieningen. Vervolgens lag de voortgang weer 2 jaar lang op z’n gat, totdat er afgelopen maandag eindelijk klein beetje licht aan de horizon gloorde. Wethouder Van der Weide wil de openbare voorzieningen nog dit jaar realiseren.

Vorig jaar bekeek de gemeente Emmen 4 voorkeurslocaties om beide openbare toiletten te realiseren. Van deze 4 mogelijke locaties haakten al snel 3 pandeigenaren af, met als gevolg dat de gemeente terug bij af was en er opnieuw naar nieuwe locaties moest worden gezocht. Het gemeentebestuur bestudeert op dit moment 7 mogelijke locaties: 2 in Klazienaveen en 5 in Emmen. Mogelijke locaties in Klazienaveen zijn in Schip 1 of bij de Witte Olifant, beide inpandig. Zichtbaarheid, vindbaarheid en een centrale ligging zijn volgens Van der Weide hierbij belangrijke criteria. De bouw-, exploitatie en beheerskosten zullen zo rond de € 35.000 per unit komen te liggen.

‘Duur plasje’

Wakker Emmen, PvdA en VVD vinden deze ‘prijs per pot’ nogal aan de hoge kant. Wakker Emmen wil derhalve graag weten hoe het beheer en onderhoud is geregeld en hoe de opbouw van de kosten er daadwerkelijk uitziet. Bovendien rijst de vraag of er rekening is gehouden met de toegankelijkheid voor minder validen en voorzieningen voor het verschonen van baby’s. Zelfreinigende units met beheer is volgens het CDA geen optie, want dan zouden de plasjes ‘te duur’ zijn. Zij zien net als de VVD en GroenLinks liever een samenwerking met lokale ondernemers en horeca.

Ook Van der Weide is van mening dat een slimme combinatie met horeca tot de mogelijkheden behoort. Toch ziet hij hiervoor ook praktische bezwaren. Het liefst moeten de toiletten 24 uur per dag geopend zijn. Als deze zich in een etablissement bevindt is dat echter niet mogelijk. Daar komt bij dat niet elk café of restaurant goed toegankelijk is voor minder validen. Wel zal Van der Weide dit meenemen als extra te onderzoeken optie. Pas als de definitieve locaties zijn aangewezen is er volgens hem een definitieve schatting van alle kosten te maken.

(Bron: emmen.nu)Back To Top