EEM Groepenkasten

Officiële opening 32e Drenthe Loopfestijn door 2e Kamerlid Agnes Mulder

32e drenthe loopfestijn klazienaveenKlazienaveen – Gisteravond is het de 32e editie van het Drenthe Loopfestijn in Klazienaveen officieel geopend door 2e Kamerlid Agnes Mulder tijdens de sponsoravond in het Esdal College in Klazienaveen.

Harm Noor, wederom de speaker tijdens Drenthe Loopfestijn, was ook deze avond diegene die de avond aan elkaar praatte.

32e drenthe loopfestijn klazienaveen

Om te beginnen werd de nieuwe voorzitter René Laan voorgesteld. René is op een paar dagen na 46 jaar, woont inmiddels 5 jaar in Klazienaveen en heeft al zijn sporen verdiend op diverse gebieden in de sport, zoals onder andere bij waterski vereniging WetSet en voor de Stichting Promotie Wielersport Zuidoost Drenthe. “Ik vind het een voorrecht om in te mogen stappen in zo’n geweldige organisatie.”, waren zijn woorden. Tot slot wenste hij iedereen heel veel plezier tijdens het 32e Drenthe Loopfestijn.

32e drenthe loopfestijn klazienaveen

Officiële opening 32e Drenthe Loopfestijn

2e Kamerlid Agnes Mulder is ook geen onbekende in deze regio. Haar vader komt uit Klazienaveen en haar moeder uit Nieuw-Amsterdam. Zelf heeft ze onder andere gewerkt bij de Kamer van Koophandel in Emmen. Het fenomeen “marathon van Klazienaveen” is haar dus niet onbekend. “Alleen samen kun je iets dergelijks organiseren. Het moet van onderaf beginnen en iedereen moet aan de bak. Het Drenthe Loopfestijn in Klazienaveen, met ruim 150 vrijwilligers, is daar een heel goed voorbeeld van.”, aldus Agnes Mulder. Na haar toespraak volgde de officiële opening, waarbij Agnes Mulder een lint doorknipte.

32e drenthe loopfestijn klazienaveen

Nieuw gebouw Esdal College Klazienaveen

Gerrie Benis van het Esdal College werd nog even gevraagd naar de status van de nieuwbouw van het Esdal College. Hij liet weten dat het gebouw aan het begin van het nieuwe schooljaar in gebruik zal worden genomen. “Volgend jaar zijn jullie uiteraard weer van harte welkom in het nieuwe gebouw. Wij zijn altijd bereid om mee te werken aan een dergelijk prachtig festijn.”, aldus Gerrie Benis.

Energy4Kids

De leerlingen van het Esdal College lopen ook op het Drenthe Loopfestijn. Speciale aandacht werd gevraagd voor de sponsorloop van deze leerlingen. De leerlingen lopen geld bijeen voor Energy4Kids, een stichting welke zich inzet voor kinderen met een stofwisselingsziekte waarvoor nog geen medicijn is. 70% van al deze kinderen wordt niet volwassen, 50% van het overlijdt voor hun 10e verjaardag. Deze stichting is ook tijdens het evenement vertegenwoordigd met enkele stands.

32e drenthe loopfestijn klazienaveen

Esmee Tempels en Isa Zwart

Tussendoor zorgden Esmee Tempels en Isa Zwart voor de muzikale omlijsting. Beide dames zongen zowel samen als solo, waarbij ze zichzelf begeleiden op hun gitaar.

32e drenthe loopfestijn klazienaveen

32e drenthe loopfestijn klazienaveen

Keniaan Dairus Kiptum Too

Ook de Keniaanse marathonloper Keniaan Dairus Kiptum Too was op de sponsoravond aanwezig. Hij werd voorgesteld aan het publiek, waarbij hij liet weten dat hij na een zwaar jaar met ziektes en blessures speciaal is gekomen om het parcoursrecord van 2:16 uur uit de boeken te lopen. Hij besloot zijn toespraak door speciaal voor het aanwezige publiek een liedje te zingen.

32e drenthe loopfestijn klazienaveen

Gerard Nijboer

Speciale gast op deze avond was oud-marathonloper Gerard Nijboer. Gerard was jarenlang de beste marathonloper van ons land. In 1980 won hij zilver op de Olympische Spelen in Moskou en werd hij Europees Kampioen in Athene. Jarenlang heeft hij het Nederlands record op de marathon  in handen gehad. In 1991 is hij gestopt met het marathonlopen. Hij onderstreepte nog maar eens hoe fijn hij het vindt dat Klazienaveen de marathon nog steeds hoog houdt, want landelijk gezien is het een neerwaartse tendens.

Tot de middelbare school was Gerard A-sportief. Tijdens een Coopertest, met 80 deelnemers, werd hij voorlaatste. Toch is hij marathonkampioen geworden. Het levende bewijs dat het nooit te laat is om te beginnen met hardlopen. Wel liet hij nog even weten dat steeds meer hardlopers hun schema’s van internet plukken, maar dat ook het aantal blessures steeds groter wordt. Hij raadt daarom iedereen aan om zich aan te sluiten bij een hardloopvereniging.

32e drenthe loopfestijn klazienaveen

Viviën Tieben

Viviën Tieben, Miss Marathon 2015, ontbrak natuurlijk ook niet tijdens deze avond. Op de vraag of ze al zenuwachtig was zei ze: “Nee, ik ben totaal niet zenuwachtig, maar ik zie er wel tegen op om al die kerels te smokken!”. Viviën zal tijdens het 32e Drenthe Loopfestijn op 3 onderdelen het startschot geven en de prijzen uitreiken aan de winnaars.32e drenthe-loopfestijn aftrap, vivien tiben

Zilveren Speld Drenthe Loopfestijn

Het bestuur van het Drenthe Loopfestijn heeft tijdens deze avond 2 personen extra in het zonnetje gezet door ze te huldigen en een Zilveren Speld van het Drenthe Loopfestijn uit te reiken. Als allereerst “winnaar” van de Zilveren Speld van het Drenthe Loopfestijn werd Peter Rolink naar voren geroepen. Peter liep zijn eerste marathon ooit in Klazienaveen en heeft daarna nog vele internationale marathons gelopen, tot Kenia aan toe. Hij heeft zich meer dan 10 jaar lang ingezet voor de loopsport in deze regio en is dan ook de terechte eigenaar van de allereerste Zilveren Speld.

32e drenthe loopfestijn klazienaveen

Ook Jan Wolters, als 32 jaar lang vrijwilliger bij de marathon en vrijwilliger bij vv Klazienaveen, werd in het zonnetje gezet en ook hij kreeg de Zilveren Speld uitgereikt voor al enorme inzet.

32e drenthe loopfestijn klazienaveen

Meedoen is belangrijker dan winnen!

Aan het einde vertelde Gerard Nijboer nog dat er per jaar 3,9 miljoen mensen zijn die hardlopen, waarvan er 2 miljoen regelmatig hardlopen. Toch gaat de echte topsport op het gebied van de lange afstand achteruit. In 1983 waren er in Nederland 65 marathonlopers die sneller waren dan 2:30 uur, terwijl dat in 2003 nog maar 12 waren.

Gerard gaf ook de Loopgroep Klazienaveen nog een enorm compliment met hun 300 deelnemers aan de loopclinics. Om een vergelijking te maken liet hij weten dat bijvoorbeeld in Groningen “maar” 200 deelnemers aan de clinics waren, en die waren zelfs over 10 locaties verdeeld. Hij besloot de avond met door iedereen veel plezier te wensen en nogmaals te vermelden: “Meedoen is belangrijker dan winnen!”.

32e drenthe loopfestijn klazienaveen

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top