EEM Groepenkasten

Oldtimerbelastingen spekken staatskas niet zoals verwacht

Volvo oldtimerKlazienaveen –  De door de overheid ingevoerde belasting op oldtimers, ook wel de oldtimerbelastingen genoemd, heeft niet de verwachtte inkomsten voor Vadertje Staat opgeleverd zoals verwacht werd. Bij het Ministerie van Financiën ging men uit van een opbrengst van 120 miljoen euro in 2014.

Helaas voor de optimisten bij het ministerie bleef de teller voor 2014 op een bedrag van tussen de 60 en 70 miljoen euro steken. De staatssecretaris Wiebes van Financiën gaf dit kort geleden toe in een overleg met de Tweede Kamer.

Geschiedenis

Sinds januari 2014 moeten eigenaren van diesel en LPG auto’s van tussen de 25 en 40 jaar oud weer houderschapsbelasting (wegenbelasting, red.) betalen. Het merendeel van deze veelal prachtige oldtimers zijn door deze gehate vorm van staatskasspekken geschorst, geëxporteerd of zelfs gesloopt! Onze staatskas is hierdoor niet extra gevuld zoals in eerste instantie gedacht werd, het is zelfs een verarming van een stukje geschiedenis geworden.

Verschil

Het is trouwens een vreemde manier van boekhouden, want indien je als burger maar één eurootje in de belastingaangifte fout zit, moet je ervoor boeten. En de staatssecretaris en zijn verantwoordelijke ambtenaren komen er zonder kleerscheuren vanaf? 60 of 70 miljoen aan inkomsten? Dat is toch een verschil van 10 miljoen?Back To Top