EEM Groepenkasten

“Onder het zwarte doek” unieke expositie bij Museum Collectie Brands

onder het zwarte doek, museum collectie brandsNieuw Dordrecht – Onder de titel “Onder het zwarte doek”  is er vanaf 3 april een expositie met glasplaatfoto’s in Museum Collectie Brands. De foto’s zijn ruim honderd jaar geleden gemaakt door Jan Oosting, oud-notaris in Emmen.

Glasnegatieven

Met deze unieke expositie van glasplaten en foto’s afgedrukt vanaf deze ‘glasnegatieven’, krijgt de bezoeker van Museum Collectie Brands de gelegenheid terug te gaan in de tijd tot het Emmen van begin 1900. Niet alleen vanwege de fraaie foto’s uit die tijd, maar ook door een kijkje op de manier waarop in die tijd foto’s gemaakt werden.

Omgeving Emmen

Destijds gebeurde dat met als negatief uitziende glasplaten van 13×18 cm. Jan Oosting was niet alleen een bekend notaris, maar ook een begenadigd fotograaf. In zijn vrije tijd trok hij met zijn grote houten camera op statief de natuur in om foto’s te maken van de omgeving van Emmen. Daarbij ging het hem niet zo zeer om documentaire foto’s, maar om foto’s met een zekere artistieke inslag.

De foto’s tonen keuterboerderijtjes, spelende kinderen, molens, koeien, herders met hun kudde en dorpsgezichten. Wanneer Jan Oosting eenmaal zijn onderwerp had vastgesteld, positioneerde hij zijn camera en verdween onder het zwarte doek waarbij hij hij het te fotograferen onderwerp op zijn kop zag.

Officiële opening

Museum Collectie Brands is in het bezit van 250 glasplaten uit de collectie van Jan Oosting. Dankzij bijdragen van het Fonds Museale Voorzieningen, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en geld van Van Goede Grond, Emmen Culturele Drentse Gemeente 2015-2016, kon een deel van de glasplaten gerestaureerd en gedigitaliseerd worden. Mede hierdoor kan een expositie van een selectie van de glasplaten en foto’s worden gerealiseerd. Deze foto’s zullen te zijner tijd ook op de website van het museum worden geplaatst. De expositie wordt op zondag 3 april om 11.00 uur geopend door Jan Oosting, kleinzoon van de fotograaf, en schrijfster Marga Kool. De expositie duurt tot 2 oktober van dit jaar.

Wanneer: vanaf  3 april t/m 2 oktober
Waar: Museum Collectie Brands, Herenstreek 11, 7885 AT,  Nieuw Dordrecht
Email: info@collectie-brands.nl
Website: http://www.collectie-brands.nl/
Telefoon: 0591 – 39 34 00Back To Top