EEM Groepenkasten

Ondernemers in Beeld: Interview met Harmen Sanders

ondernemer in beeld - Harmen Sanders Klazienaveen CentrumKlazienaveen – In de rubriek ‘Ondernemers in Beeld’ op www.klazienaveencentrum.nl wordt deze keer Harmen Sanders, eigenaar van Ambachtsbakkerij Ten Napel, geïnterviewd. Hieronder een verslag van het interview.

Meer ‘Ondernemers in Beeld’ lezen? Klik dan hier.

 1. Kom je uit Klazienaveen? “Nee, ik ben geboren en getogen in Exloo. Ik woon daar ook nog steeds. Mijn vriendin en ik zijn wel op zoek naar een woning in Klazienaveen. Fijn om dichter bij mijn winkel te wonen en deel te worden van Klazienaveen.”
 2. Wie is Harmen Sanders? “Jong, 27 jaar. Direct. Ik houd van aanpakken. Als er iets in mijn vizier komt, wil ik het gedaan krijgen. Eigenlijk een typische boerenzoon.”
 3. Waarom is jouw zaak in Klazienaveen gevestigd? “Ik had een tijd bij Eize van Veenen gewerkt en wilde altijd al een eigen bedrijf beginnen. Ik heb geen 8.00 tot 17.00 mentaliteit, ik hou van zelf beslissen. Mijn maat Rolf Doddema en ik hebben nog gedacht om samen iets te beginnen, maar we hebben nu in ieder onze eigen zaak, hij in Exloo en ik hier. In eerste instantie had ik de winkel in Emmen op het oog, maar na een bezoek aan Klazienaveen was in juli 2014 de keuze snel gemaakt.”
 4. Hoe onderscheidt, volgens jou, Klazienaveen zich op het gebied van winkelen? “Parkeergelegenheid gratis en dichtbij. Veelzijdige winkelstraat, alles is hier. Een hechte ondernemersvereniging, waar iedereen bereid is om elkaar te helpen. Geven en nemen.”
 5. Waar ligt de kracht van jouw winkel? “Kwaliteit en vers. Alles in het assortiment wordt hier zelf bereid in Klazienaveen, behalve het brood. Dagelijks vers, door onze eigen banketbakkers en mijzelf. Na 8 maanden zonder oven, heb ik weer een oven gekocht en kon ik weer hier van alles maken. De wens is om in de toekomst ook weer brood te bakken!”
 6. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen binnen jouw branche? “Vooruitstrevend zijn en blijven ten opzichte van de rest. Zeker vooruit blijven lopen op de supermarkten. Wat vroeger een banketbakker was, moet tegenwoordig een patissier zijn. Beleving, proeven en zelf maken zijn doorslaggevend. Een open bakkerij zou daarbij moeten horen, zoals een open keuken van een restaurant.”
 7. Ben je met je winkel actief op Facebook? “Ja, zeker. Heel actief. Zo bereik je iedereen in je buurt. Ik adverteer ook op Facebook, dat is relatief goedkoop. Mijn doelgroep groeit op Facebook. En je kunt door filmpjes laten zien wat je doet.”
 8. Ben je persoonlijk actief op sociale media? “Ja, maar ik gebruik het nooit. Ik zet geen privé zaken op sociale media.”
 9. Wat doe je als je een vrije dag hebt? “Op stap met mijn vriendin, bijvoorbeeld een dagje Volendam. Of naar het theater.”
 10. Waar ben je het meest trots op? “Op mijn vriendin. Zij helpt mij ontzettend veel in de winkel. Eigenlijk zonder dat ik hoef te vragen, staat ze altijd voor mij klaar.”
 11. Waar heb je een hekel aan? “Liegen, hard liegen. Onterecht veroordelen. Dat mensen een oordeel vellen, zonder dat je de kans hebt om er iets tegen te doen.”
 12. Waar wordt je blij van? “Constant bezig zijn met nieuwe ideeën en producten en dat nieuwe dingen lukken. Ik geniet er enorm van wanneer mijn producten lekker uit de oven komen. Waardering van andere mensen maakt me ook blij. En muziek maken.”
 13. Hoe ziet je ideale vakantie eruit? “Zonvakantie en rust, maar wel in een hotel. Kamperen is echt niets voor mij. Lekker doen waar je zin in hebt. Vooral niet plannen, dat doe ik op mijn werk al genoeg.”
 14. Wat ik belangrijk in het leven vind is: “Familie, vrienden en gezondheid.”
 15. Als je van carrière zou veranderen, wat zou je dan gaan doen? “Vroeger wilde ik piloot worden, een jongensdroom. Het zou sowieso in de handel zijn, een onderneming. Ik moet met mijn handen bezig zijn, risico nemen. Je kunt altijd beter of verder. Ik heb niets met school. Ondernemer ben je of dat ben je niet, je leert het niet in boeken. Dat ondernemen zat er al vroeg in trouwens, toen ik een jaar of 16 was kochten mijn maat Rolf en ik een ijsmachine en gingen ijs verkopen in het bos bij de fiest4daagse of wij verhuurden mijn vaders akkerland als parkeerterrein.”
 16. Muziek? “Zeker weten, ik speel zelf muziek. Trompet, flügelhorn (kleine aanpassing van trompet) en piano. Ik ben 3 jaar lang dirigent geweest in Wierden en zat destijds in 4 orkesten. Ik was 6 uur lang met muziek bezig. Je moet dan denken aan popmuziek en Egerlӓnder. Ik wilde ooit naar het conservatorium, maar die toekomst leek me te onzeker.”

Kijk voor het originele interview of meer interviews op www.klazienaveencentrum.nl.

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top