EEM Groepenkasten

Ondernemers in Beeld: Interview met Jan Braam

ondernemer in beeld jan braam de witte olifant klazienaveen centrumKlazienaveen – In de rubriek ‘Ondernemers in Beeld’ op www.klazienaveencentrum.nl wordt deze keer Jan Braam, eigenaar van De Witte Olifant, geïnterviewd. Hieronder een verslag van het interview.

Lees ook: Ondernemers in Beeld: Interview met Jeannette Lippold

Ondernemers in Beeld: Interview met Jan Braam

Jan Braam, eigenaar van Diner Café De Witte Olifant aan de Van Echtenskanaal Noordzijde 600 (Schip 1).

 1. Kom je uit Klazienaveen? “Nee, geboren en getogen in Emmen, daar woon ik nog steeds. Ik ben er wel ongeveer twee jaar tussenuit geweest en heb op verschillende plekken in de wereld gewerkt, zoals Aruba, Spanje, maar ook Meppel.”
 2. Wie is Jan Braam? “Gedreven, enthousiast, eerlijk en heel direct. Ik draai er niet omheen, goed of niet goed.”
 3. Waarom is jouw zaak in Klazienaveen gevestigd? “De Witte Olifant was al in Klazienaveen en het is zo lopen. In november 2013 heb ik 50% van de aandelen in het bedrijf gekocht en sinds november 2016 ben ik 100% eigenaar. Na het vertrek van Martin Bos, heb ik mij sinds 2014 volledig op De Witte Olifant gestort. Ik voel me inmiddels ook een beetje Klazienavener!”
 4. Hoe onderscheidt, volgens jou, Klazienaveen zich op het gebied van winkelen? “ Veelzijdigheid, hard werkende mensen en nuchterheid.”
 5. Waar ligt de kracht van jouw bedrijf? “Gastvrijheid en kwaliteit. De gast staat centraal, ik wil dat iedereen zich thuis voelt bij De Witte Olifant. Het bedrijf is belangrijker dan de eigenaar.”
 6. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen binnen jouw branche? “Steeds meer verse producten, bij ons is dat inmiddels 99%. De ommezwaai van pils naar speciaal bieren, wij hebben nu assortiment van 40 soorten bier. Mensen gaan weer meer uiteten. De ontwikkelingen op het gebied van vegetarisch eten, biologisch en gezond.”
 7. Ben je met je winkel actief op Facebook, Twitter en/of Instagram? “Ja, ik doe Facebook en Twitter. Mijn vrouw doet Instagram. Wij stemmen dat samen af.”
  Waarom? “Sociale media is zakelijk zeer belangrijk. Je kunt er tegenwoordig niet meer zonder. Ik adverteer heel af en toe op Facebook, maar we hebben eigenlijk al een grote groep volgers. Toch willen we hier nog mee groeien, om een groter publiek te bereiken. Adverteren in kranten gebeurt bijna niet meer.”
 8. Ben je persoonlijk actief op sociale media? “Ja, maar heel beperkt.”
 9. Wat doe je als je een vrije dag hebt? “Proberen om iets leuks te doen met het gezin, maar dan moeten alle agenda’s van iedereen wel meewerken natuurlijk, haha. Mijn vrijetijd is vaak door de week. Ik hou van uiteten of een korte vakantie in de week of soms in het weekend.”
 10. Waar ben je het meest trots op? “Op mijn kinderen en op mijn vrouw. Ik vind het knap wat mijn kinderen doen en bereiken, zonder dat ik als papa hun steun en toeverlaat kan zijn. Mijn vrouw heeft alles opgegeven voor mij en mijn bedrijf, ook zij is inmiddels het gezicht van De Witte Olifant.”
 11. Waar heb je een hekel aan? “Onrecht en achterbaksheid. Ik vind het belangrijk om het mijn gasten naar de zin te maken en met een blij gezicht de deur uit te laten gaan, maar dat men achteraf iets anders vertelt, daar kan ik niet tegen.”
 12. Waar wordt je blij van? “Mooi weer, zon en mijn kinderen. Ik word blij wanneer ik de gedrevenheid van mijn oudste dochter zie en ik moet lachen dat mijn jongste dochter zoveel op me lijkt en niets heeft met school en leren.”
 13. Hoe ziet je ideale vakantie eruit? “Zonnig land, bijvoorbeeld Spanje. Door de periode dat ik in Spanje gewerkt heb, ben ik een soort Spanjefiel geworden. Op vakantie wil ik een korte broek en slippers aan, zee vlakbij en verder geen verplichtingen. Heerlijk.”
 14. Wat ik belangrijk in het leven vind is: “gezondheid, geluk in de vorm van lieve mensen om je heen. Liefde ervaren. Begrip voor een ander.”
 15. Als je van carrière zou veranderen, wat zou je dan gaan doen? “Ik ben hiervoor manager geweest bij een technische groothandel. Als ik van carrière zou veranderen, zou ik weer actief worden in de sales. In de handel gaan.”
 16. Muziek? “Ja zeker. Eigenlijk alles wel, van Nederlandstalig tot hardcore of bijvoorbeeld The Spitfires. Ik waardeer de muziek, die op dat moment bij mijn stemming past. Ik ben vroeger DJ geweest en ga ook draaien op de komende editie van Back To The Music. Daar heb ik erg veel zin in. Ik heb een bijzondere herinnering aan het nummer ‘t Het Nog Nooit Zo Donker West’, toen mijn moeder 20 jaar geleden overleden is.”

Kijk voor het originele interview of meer interviews op www.klazienaveencentrum.nl.

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top