EEM Groepenkasten

Onstuimige dag met kans op zware windstoten en onweer

knmi code geel algemeenZowel vandaag als morgen is het onstuimig. Er trekken (onweers)buien over het land en er komen zware windstoten voor van 75 km/uur. Aan zee kan de wind uitschieten naar 90-110 km/uur. Met 14-19 graden is het beide dagen fris. Daarna wordt het een stuk warmer, maar blijft het wisselvallig. Met een beetje geluk verloopt zondag droog, vrij zonnig en zomers warm. Het KNMI heeft voor vanmiddag code Geel afgegeven.

Vanochtend is het op de meeste plaatsen bewolkt en vanuit het zuidwesten trekken buien over het land. De zuiden- tot zuidoostenwind is in het binnenland op de meeste plaatsen nog matig. In de westelijke kustprovincies trekt de wind al aan naar (vrij) krachtig en aan zee is de wind soms hard, 7 Bft. De temperatuur ligt rond 14 graden in het zuidwesten, 17 in het midden en 19 in Groningen. Dit zijn ook meteen de maximumtemperaturen van vandaag!

Vanmiddag trekken flinke buien over het land. Daarbij is kans op onweer en hagel. De wind draait naar het zuidwesten en neemt toe naar (vrij) krachtig in het binnenland en hard tot stormachtig in de kustprovincies, windkracht 5 tot 8. Aan zee kan het soms tot stormkracht komen, windkracht 9. Bij buien komen in het hele land (zware) windstoten voor van circa 75 km/uur. Aan zee kunnen de windstoten nog wat feller uitpakken met 90 tot lokaal 110 km/uur.

De temperatuur gaat vanmiddag alleen maar naar beneden, halverwege de middag is het slechts 14 graden aan zee, 15 in het midden van het land en 17 in het noordoosten. Al met al wordt het een herfstachtige dag.

Vanavond en komende nacht blijft het onstuimig met veel wind en buien. Vanavond is ook nog kans op onweer. De meeste buien komen in het noordwesten voor en daar waait het met 6-8 Bft. ook het hardst. In het zuidoosten is het wat droger en komen ook opklaringen voor. Het koelt af naar 12 tot 10 graden.

Ook morgen wordt een herfstachtige dag. Vooral in het noordwesten is het ronduit onstuimig met een harde tot stormachtige wind, 7-8 Bft. Op de Wadden kan de wind zelfs even stormkracht bereiken. Langs de westkust is de wind hard en in het binnenland (vrij) krachtig. Vooral in het noorden trekken talrijke buien over en de neerslagsom kan oplopen tot ruim 30 mm! In het zuiden zijn de buien minder talrijk en schijnt de zon ook van tijd tot tijd.

In de loop van de middag wordt het vanuit het zuiden steeds droger en zonniger. De wind gaat dan in kracht afnemen. In het noorden blijft het ook in de avond nog onstuimig, pas in de nacht wordt het daar rustiger. In het noorden en westen blijft het dan regenachtig. In het zuiden is het overwegend droog en het koelt af naar 13-10 graden.

Donderdag is het een stuk rustiger met een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. In het zuidoosten is het prima weer met zonnige perioden en het blijft daar overwegend droog. Met 24 graden wordt het ook beduidend warmer. In het noorden en westen is de kans op regen een stuk groter en daar is de zon maar weinig te zien. Het is daar met 18 tot 21 graden minder warm.

Vrijdag begint bewolkt en regenachtig. In de loop van de dag wordt het vanuit het zuiden droger en zonniger. In het noordoosten neemt pas in de avond de kans op neerslag af. De temperatuur ligt dan tussen 18 graden op de Wadden en 21 in Limburg.

Tijdens het weekend wordt het nog wat warmer, al is de warmste lucht voor Duitsland bestemd. Zaterdag is er veel bewolking en kans op regen. De temperatuur ligt dan tussen 19 en 24 graden, maar mogelijk wordt het al een een stuk warmer.

Zondag krijgen we de zon vaker te zien en ontstaat slechts plaatselijk een onweersbui. In het binnenland wordt het dan zomers warm met 25 tot 30 graden, maar de verwachting is nog wel vrij onzeker. Aan zee wordt het waarschijnlijk niet warmer dan 20-25 graden. Na het weekend wordt het minder warm met maxima van 17-22 graden. Meestal is het droog, maar soms valt een bui.

(Bron: weeronline.nl / KNMI.nl)Back To Top