EEM Groepenkasten

Ontdekking 130 jaar oude vlag zondag op Radio Drenthe

Vlag WA Scholten Hazewinkel eerste schipper in KlazienaveenKlazienaveen – Aanstaande zondag wordt de ontdekking van de 130 jaar oude vlag die W.A. Scholten aan de 1e schipper gaf besproken in het RTV Drenthe-radioprogramma Drenthe Toen. De uitzending begint om 14.00 uur.

Tijdens deze uitzending loodst Jans Jagt, voorzitter van de Stichting Historisch Klazienaveen, verslaggever Lydia Tuijnman ter plekke door het verleden van Klazienaveen aan de hand van een historische vlag. Jans vertelt hoe de stichting, verder bestaande uit Lammert Schoonewille en André Zwake, de vlag op het spoor kwam en uiteindelijk wist te traceren.

Lees ook: Ontdekking 130-jarige vlag van grote historisch waarde in ontstaan Klazienaveen

1888

Jan Adde Hazewinkel was schipper op een tjalk die voor de firma W.A. Scholten turf vervoerde van Stadskanaal naar Foxham. Toen de firma Scholten in Zuidoost-Drenthe grote veengebieden had gekocht, werd Hazewinkel benoemd tot schipper voor het vervoer van turf van Klazienaveen naar Groningen.

In 1888 meerde de schipper af nabij de in aanbouw zijnde houten Dordschebrug. De heer W.A. Scholten stond persoonlijk op de wal en overhandigde Jan Adde Hazewinkel een vlag met als opschrift: ‘W.A. Scholten aan J. Hazewinkel, eerste schipper in het Klazienaveen.’

Historische waarde

Na intensief speurwerk van de Stichting Historisch Klazienaveen blijkt deze vlag uit 1888 via omzwervingen in het depot van het Veenkoloniaal Museum in Veendam zijn terechtgekomen.

Gezien het grote historisch waarde van de vlag is Historisch Klazienaveen bezig geweest de vlag naar Klazienaveen te halen. Helaas kon de conservator van het Veenkoloniaal Museum in Veendam, gezien de ouderdom van de vlag, geen toestemming geven de vlag te vervoeren.

Drenthe Toen

Drenthe Toen is het radioprogramma over de geschiedenis van Drenthe, iedere zondag tussen 14.00 en 15.00 uur. Sophie Timmer, zelf historicus, presenteert het. Klik hier voor meer informatie over het radioprogramma. Wil je een eerdere uitzending beluisteren? Klik dan hier.

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top