EEM Groepenkasten

Ontdekking 130-jarige vlag van grote historisch waarde in ontstaan Klazienaveen

Vlag WA Scholten Hazewinkel eerste schipper in Klazienaveen Klazienaveen –  Stichting Historisch Klazienaveen heeft na intensief speurwerk de vlag die Willem Albert Scholten aan de allereerste schipper in Klazienaveen gaf weten te traceren.

Jan Adde Hazewinkel was schipper op een tjalk die voor de firma W.A. Scholten turf vervoerde van Stadskanaal naar Foxham. Toen de firma Scholten in Zuidoost-Drenthe grote veengebieden had gekocht, werd Hazewinkel benoemd tot schipper voor het vervoer van turf van Klazienaveen naar Groningen. Het Scholtenskanaal bestond in 1888 nog niet als verbinding tussen Groningen en de Drentse Veenkoloniën. De eerste tocht van Hazewinkel ging dan ook via Assen, Meppel naar Klazienaveen.

1888

In 1888 meerde de schipper af nabij de in aanbouw zijnde houten Dordschebrug. De heer W.A. Scholten stond persoonlijk op de wal en overhandigde Jan Adde Hazewinkel een vlag met als opschrift: “W.A. Scholten aan J. Hazewinkel, eerste schipper in het Klazienaveen.”

Historische waarde

Na intensief speurwerk van de Stichting Historisch Klazienaveen blijkt deze vlag uit 1888 via omzwervingen in het depot van het Veenkoloniaal Museum in Veendam zijn terechtgekomen.

Gezien het grote historisch waarde van de vlag is Historisch Klazienaveen bezig geweest de vlag naar Klazienaveen te halen. Helaas kon de conservator van het Veenkoloniaal Museum in Veendam, gezien de ouderdom van de vlag, geen toestemming geven de vlag te vervoeren.

Oude foto’s en verhalen gezocht

Heb jij ook (oude) foto’s en/of oude verhalen over Klazienaveen en wil je die met ons delen? Stuur dan een berichtje naar info@historischeklazienaveen.nl of bel naar Lammert Schoonewille op telefoonnummer 06 – 53 54 53 76.

(Foto van de vlag: Veenkoloniaal Museum Veendam)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top