EEM Groepenkasten

Onthulling 1e informatiepaneel wordt een indrukwekkende activiteit

lancaster mk II vliegtuig WOII Lost WingsZwartemeer – In het kader van het ‘Lost Wings-project Route 40-45’ zal bij de boerderij van Staatsbosbeheer aan de Kamerlingswijk OZ 83 in Zwartemeer aanstaande zaterdag 29 april de onthulling plaats vinden van het 1e van de in totaal 19 informatiepanelen die in de zuidoosthoek van Drenthe geplaatst worden op locaties waar in de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen zijn neergestort en waar bemanningsleden bij zijn omgekomen.

Re-actmentgroep

Een groot aantal leden van een Re-actmentgroep (een groep die op militair terrein zaken nabootsen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog) zullen bij deze onthulling aanwezig om te laten zien hoe het een en ander in zijn werk ging als vliegtuigen neerstorten.

Iedereen is van harte welkom om van deze ‘Onthulling’ getuige te zijn.

Lees ook: Lost Wings, plekken om bij stil te staan

Lees ook: Onthulling 1e herinneringsbord Project Lost Wings op zaterdag 29 april

Lees ook: Rabobank waardeert Project Lost Wings met cheque twv € 1250

Programma

Het programma rondom deze onthulling ziet er als volgt uit:

  • 11.00 uur. Eén van de manschappen van de Marechaussees leest het proces verbaal voor wat indertijd is opgemaakt toen het vliegtuig is neergestort.
  • 11.15 uur. Vier personen waaronder de Gebroeders Falke die indertijd getuige waren van het neerstorten van het vliegtuig dragen zorg voor deze onthulling. De onthulling houdt in dat deze 4 personen de Engelse vlag behorende bij dit vliegtuig eraf gaan halen. Vervolgens zal Peter van der Weide deze vlag met ceremonieel vertoon op gaan vouwen.
  • 11.30 uur. Aanwezige kinderen gaan na deze onthulling ‘klaprozen’ neer leggen bij dit herdenkingspaneel. Dat gekozen is voor ‘klaprozen’ heeft te maken met dat het in deze gaat om een Engels Vliegtuig.
  • 12.15 uur. 1 of 2 vliegtuigen van de Koninklijke Luchtvaart maatschappij zullen 1 of 2 keer over vliegen, wat gezien moet worden als een soort groet aan de omgekomen manschappen.

Net als tijdens WOII

Leden van de Re-actmentgroep, verkleed als militairen uit die tijd, zullen tijdens deze onthulling o.a. de wacht houden bij dit herdenkingspaneel. Daarnaast voeren ze ook nog een spel op wat hoort bij zoals dat indertijd in werkelijkheid ongeveer is gegaan. Daar hoort ook de door de Marechaussees opgebouwd en ingerichte Commandopost bij.

Na afloop van deze onthulling kunnen alle aanwezigen mee de boerderij in gaan om de expositie, die met dit alles te maken heeft, te bezichtigen.

Activiteiten voor kinderen

Ook kinderen zijn tijdens deze dag van harte welkom.

Dames van het Sociaal Cultureel werk zijn zaterdag vanaf 10.00 uur in de boerderij van Staatsbosbeheer aanwezig om samen met kinderen iets te tekenen, te schilderen en of iets in elkaar te knutselen wat met vliegtuigen te maken heeft. Dat wat zij maken zal onderdeel worden van de expositie die eveneens plaats vind in genoemde boerderij.

Na afloop krijgen alle kinderen ook een kleine herinnering aan deze activiteit mee naar huis. Voor de kinderen zijn hier geen kosten aan verbonden.

project lost wings programma 29 april 2017 WOII

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top