EEM Groepenkasten

Op naar de zomer: woensdag 26 graden

hittegolf zon zomer thermometerDe laatste dagen is de temperatuur al zeer aangenaam. Zo af en toe een (onweers-)bui verstoort de zomerpret, maar de komende dagen komt daar verandering in. Vanaf maandag is het droog en lopen de temperaturen in Zuidoost-Drenthe op tot zo’n 26 graden. Dat is echter van korte duur.

Vandaag, zondag 14 mei 2017, is er ruimte voor de zon, maar er ontstaan ook buien die van zuidwest naar noordoost over het land trekken. Hierbij is in het binnenland kans op onweer. Eind van de middag wordt het vanuit het zuidwesten droog en volop zonnig. Morgen wordt een meest droge dag met zeker in de ochtend veel zon. Dinsdag en vooral woensdag staan hoge temperaturen op het programma.

Op veel plekken begint de dag zonnig, maar vanuit het westen neemt de bewolking toe en vanuit het zuidwesten trekken een paar buitjes over het land.

Aan het einde van de ochtend neemt de buienkans sterk toe en vanmiddag trekt een aantal buien van zuidwest naar noordoost over het land. Hierbij is vooral in de oostelijke helft kans op onweer.

De maximumtemperatuur varieert van 17-18 graden in de kustgebieden tot 20-22 graden in de oostelijke helft van het land. De wind is aanvankelijk zwak of matig en zuidelijk, maar draait in de middag naar zuidwest tot west en wordt matig, aan zee soms vrij krachtig (5 Bft.)

Aan het einde van de middag wordt het in Zeeland en het zuidwesten van Zuid-Holland droog en zonnig. Deze opklaringen breiden zich in de vroege avond rap over ons land uit, zodat op veel plekken de zon nog even goed te zien is.

Later vanavond en vannacht zijn er brede opklaringen en blijft het droog. De minimumtemperatuur varieert van 5 graden op de zandgronden landinwaarts tot 9 graden aan zee. In het binnenland kunnen lokaal mistbanken ontstaan.

Morgen start de dag zonnig. In de middag neemt de bewolking toe. Vooral in het noorden en westen van het land raakt het zwaar bewolkt. Het wordt 18 graden op de Wadden tot 22 in Eindhoven en er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind.

Aan het begin van de avond kan in de westelijk kustprovincies een beetje regen vallen. Later in de avond en de nacht naar dinsdag kan ook in het midden en noorden van het land wat lichte regen vallen. Brabant en Limburg houden het vermoedelijk droog. Door de bewolking wordt het een vrij zachte nacht met minima van 13-15 graden.

Dinsdag start op veel plaatsen bewolkt en vooral in het noordoosten kan in de ochtend nog wat regen vallen. Later op de dag is het droog en komt overal de zon er steeds beter door. Ten noorden van de grote rivieren wordt het een warme dag met maxima van 21-24 graden. In Brabant en Limburg kan het de eerste lokale zomerse dag worden met circa 25 graden. De wind is matig en waait uit het zuiden.

Woensdag wordt het nog warmer met maxima van 23 graden op de Wadden tot wel 28 in delen van Brabant en Limburg. Er is veel ruimte voor de zon, maar er ontstaan ook stapelwolken en in de loop van de middag neemt de kans op een (onweers)bui toe. De wind is meest matig en waait uit het zuiden tot zuidoosten.

Donderdag wordt de warmte verdreven. Het wordt een buiige dag, maar desondanks wordt het nog 17-22 graden.

Vrijdag en tijdens het volgende weekend is er kans op buien, maar zal ook de zon regelmatig te zien zijn. Met maxima tussen 16 en 20 graden is het beduidend minder warm dan op dinsdag en woensdag.

(Bron: weeronline.nl / weer.nl)Back To Top