EEM Groepenkasten

Parkeren bij aula blijft een doorn in oog van omwonenden

parkeerplaats aula algemene begraafplaats klazienaveen - 002Klazienaveen – Bij de aula in Klazienaveen, nabij de Algemene Begraafplaats, zorgt het parkeren regelmatig voor overlast. Auto’s worden overal in de straten en bij de bewoners op het erf gezet. En dat terwijl er meer dan genoeg parkeerplaatsen zijn.

Een tijdje geleden kregen wij een berichtje van Annie en Gerard Többen. Zij wonen aan de Boterbloem, schuin tegenover de aula. Het adres van de aula is Van Echtenskanaal 114, maar de ingang is aan de Boterbloem.

“Het parkeren is echt een drama.”, aldus Annie. “Overal in de straat worden de auto’s neergezet als er een condoleance of iets dergelijks is. Soms aan beide kanten van de straat, zodat er nauwelijks nog een auto tussendoor kan. Ook vaak worden dan de auto’s voor onze oprit en die van de buren gezet. Sommigen zijn zelfs zo brutaal, die parkeren de auto gewoon op onze oprit. Wij kunnen dan niet eens meer weg. Stel dat we naar het ziekenhuis moeten, dan hebben we echt een probleem. En dat, terwijl er zoveel parkeerruimte is en dit dus helemaal niet nodig is. Bij de Algemene Parkeerplaats is namelijk een hele grote parkeerplaats en vanaf die parkeer plaats kun je over een speciaal daarvoor aangelegd en verlicht voetpaadje lopen. Dat is nog geen 100 meter, zelfs korten als dat je moet lopen als je bij ons voor het huis parkeert.”

parkeerplaats aula algemene begraafplaats klazienaveen - 002

Het pad van de parkeerplaats naar de aula (voorgrond). Altijd schoon en verlicht.

“Het probleem is echter”, gaat Gerard verder, “dat de meeste mensen niet eens weten dat daar een parkeerplaats is. Of ze weten niet dat je vanaf die parkeerplaats, langs de Algemene Begraafplaats, achterlangs kunt naar de aula. Je bent er zo. En het pad wordt in de winter altijd schoongemaakt en er brand altijd verlichting!”

Annie: “Dat komt doordat er aan de kant van het kanaal een bord ‘Aula’ staat. Dat bord wijst naar de ingang van de aula, logisch natuurlijk, maar dat is aan de Boterbloem. De mensen, vooral als ze niet uit Klazienaveen komen, zien dat bord en rijden de Boterbloem in. Voor de aula zijn maar een paar parkeerplaatsen en die zijn bedoeld voor de naaste familie. De rest zet dus maar zijn of haar auto op het gras, op de straat of bij de bewoners in de straat voor of op de oprit. En dat terwijl er zoveel parkeerruimte in de buurt is.”

parkeerplaats aula algemene begraafplaats klazienaveen - 004

parkeerplaats aula algemene begraafplaats klazienaveen - 005

“Het parkeerbord is niet goed zichtbaar. Zeker niet als je het niet weet en als je niet uit Klazienaveen komt.”

“Er staat aan het kanaal een bord ‘Aula’, maar ze kunnen veel beter een groot, duidelijk bord ‘Parkeren aula’ plaatsen bij de ingang van de Algemene Begraafplaats en eentje onder het bord ‘Aula’ die er nu staat die wijst naar de ingang van de Algemene Begraafplaats.”, zegt Gerard. “Er zit nu een klein bordje ‘Parkeren aula’ op een klein wit bord waar heel veel andere tekst op staat over de begraafplaats. Heel onduidelijk allemaal. De auto’s staan nu door de hele Boterbloem, tot voorbij de bocht, op het gras, echt overal. En er is zo vaak iets in de aula, dus staat de straat ook heel vaak vol. Het is volgens mij ook geen onwil van de mensen hoor. Het is gewoon onwetendheid. Ze weten niet daar er zo’n grote parkeerplaats dichtbij is. Daar kunnen gemakkelijk 35 auto’s staan.”

“We hebben al zo vaak contact gehad met de gemeente.”, zucht Annie. “Maar de gemeente zegt gewoon: ‘Het is bewegwijzerd, het ligt niet aan ons’ en verder doen ze niks. We hebben ook al de begrafenisverenigingen aangeschreven, maar dat helpt ook niks. Laatst reden er kinderen op een fiets tussen al die op de weg geparkeerde auto’s door en toen kwam er een auto aan. Dat ging maar net goed. Echt heel gevaarlijk. Als we zelf weg willen, moeten we er al rekening mee houden dat we zelf onze auto op tijd aan de weg zetten, omdat we anders niet meer weg kunnen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Gerard: “Een parkeerverbod is ook geen oplossing hoor. Gewoon een paar goede borden die van alle kanten goed zichtbaar zijn erbij, dan heb je het grootste probleem al opgevangen volgens mij. Misschien een idee voor de buurtvereniging? Of voor de EOP om contact op te nemen met de gemeente? Nu ligt er een grote goed verlichte parkeerplaats dat heel veel geld heeft gekost, maar dat wordt nauwelijks gebruikt. Zonde!”

parkeerplaats aula algemene begraafplaats klazienaveen - 003

Volgens Gerard is een oplossing ook niet zo moeilijk. “Plaats goede, zichtbare en vooral duidelijke borden die aangeven waar de parkeerplaats is. Begrafenisverenigingen kunnen ook op de kaarten zetten waar bezoekers moeten parkeren. Op de website van de aula zou ook kunnen worden vermeld waar de bezoekers kunnen parkeren. Ook insteekhavens in de Boterbloem zou al een stuk schelen. Er zijn er nu wel een paar, maar meer mag niet omdat er zoveel procent groen moet zijn. Het zou zelfs een oplossing zijn als de begrafenisverenigingen weer de oude ingang, dus naar de Algemene Begraafplaats toe, zouden gebruiken. De mensen die meerijden in de stoet volgen toch de begrafeniswagen en die zijn dan meteen op de parkeerplaats.”

Onlangs heeft de familie Többen toch een reactie gekregen van de gemeente. “De gemeente zou de begrafenisverenigingen inlichten over het bestaan van de parkeerplaats. Nou, dat schiet op.”

“We zijn nu al sinds 1996 bezig. Al meer dan 20 jaar! Waar kunnen we nu nog terecht? Wij weten het ook niet meer, vandaar deze noodkreet!”

arjen pruim 13-01-2017 algemene begraafplaats met cirkels

Op deze luchtfoto van Arjen Pruim is prachtig te zien hoe de situatie ter plaatse is.
In de rode cirkel de parkeerplaats, in de lichtblauwe cirkel de aula en de groene streep is het voetpad.Back To Top