EEM Groepenkasten

Phishing – Pas op voor bellers met het nummer 0045574468348

anonieme beller telefoon phisingKlazienaveen – Op de redactie zijn een aantal meldingen binnen gekomen van mensen die, soms meerdere keren, gebeld worden door een Engels sprekend persoon met  het telefoonnummer 0045574468348. Ook op facebook komen er steeds meer meldingen van mensen die worden gebeld vanaf dit nummer. Zie je dat je wordt gebeld door iemand met dit nummer, neem niet op. Heb je toch opgenomen, verbreek dan direct de verbinding. Andere veel gebruikte nummers zijn 0016184623632, 004774397626, 00999918, maar er zullen waarschijnlijk nog veel meer nummers worden gebruikt. Ook schijnt er regelmatig met onderdrukte nummers gebeld te worden.

Phishing

Het gaat hierbij om zogeheten telefonische phishing. Hierbij proberen criminelen om je (bank-)gegevens via de telefoon te ontfutselen. Al eerder, zoals in 2012, werd dit telefoonnummer gebruikt door criminelen. In de meeste gevallen vraagt de persoon eerst of je Engels spreekt. Zeg je ‘nee’, dan hangen ze in de meeste gevallen direct weer op. Beter is echter om de telefoon helemaal niet op te nemen als je bovenstaand nummer in de display van je telefoon ziet staan.

Bank vraagt nooit om gegevens

De oplichters doen zich voor als medewerkers van de bank of van Microsoft. Soms volgen dit soort acties op phishingmails, de ‘ouderwetse’ manier om creditcardnummers, inlogcodes en wachtwoorden te achterhalen. Daarna belt ‘de bank’ voor de laatste ontbrekende informatie zoals TAN-codes.

Microsoft

Het kan ook zijn dat je vanaf hetzelfde nummer wordt gebeld door een Engels sprekend persoon die zich uitgeeft voor ‘Microsoft Tech Support’. Jouw computer zou dan zogenaamd zijn besmet door hackers en om dit op te kunnen lossen moest er eerst een creditcardbetaling worden gedaan. De oplichters zeggen dat er iets mis is met jouw computer. Daarom wordt je verzocht naar een speciale website te gaan. Daar vragen ze om persoonlijke informatie of krijgt je het advies (uiteraard tegen betaling) een programma te installeren. Dit is echter malware. De oplichters komen dus behulpzaam over, maar zijn in alle gevallen uit op je geld of persoonlijke gegevens.

Geef nooit je gegevens

De Consumentenbond en de politie adviseren om nooit inlognaam, wachtwoord, TAN/paslezerscode of rekeningnummer door te geven aan een beller. Banken zullen dat soort gegevens nooit telefonisch opvragen. En Microsoft zal nooit zomaar bellen om een computer te herstellen.

Aangifte bij de politie

Normaal gesproken zou je in dit soort gevallen altijd aangifte moeten doen bij de politie. In dit geval heeft het echter geen enkele zin. Mensen die gebeld zijn en vervolgens de politie hebben gebeld kregen te horen dat de oplichters telkens andere nummers gebruiken en dat de politie er helaas ook niks aan kan doen. Hun advies is dan ook om gewoon de haak er weer op te leggen.

Fraudehelpdesk

Je kunt eventueel de fraude melden op www.fraudehelpdesk.nl via deze link of kijk voor meer informatie op de website van de Fraudehelpdesk.Back To Top