EEM Groepenkasten

Pas op voor inbrekers als je op vakantie gaat

inbreker inbrekers inbraak inbraken politie klazienaveenDe vakantie staat alweer voor de deur en in gedachten zijn wel al op vakantie en staan de koffers al ingepakt. Eén van de leukste onderdelen van je vakantie is de voorpret. Leuk, maar daarbij moeten we een ander, zeker zo belangrijk, aspect niet uit het oog verliezen. In de zomerperiode vinden namelijk elk jaar ruim 15.000 inbraken plaats. Het zal je maar gebeuren dat je thuis komt van je vakantie en inbrekers je hele huis overhoop hebben gehaald. Weg vrolijke vakantiegevoel.

Niet alleen je buren, maar ook inbrekers kunnen je huis in de gaten houden als je een paar weekjes op vakantie bent. De vakantieperiode is een uitgelezen gelegenheid voor inbrekers. Niemand thuis, dus de inbreker grijpt zijn kans. Al je kostbare spullen weg, achterdeur of raam kapot en wat ze allemaal nog meer vernielen in hun zoektocht. Het allerergste daarbij is dat je het gevoel van veiligheid in je eigen huis niet meer hebt. Maar liefst 75% van alle mensen waarbij is ingebroken hebben daar nog lang last van. Ze slapen slecht en worden van elk geluidje wakker.

Gelegenheid maakt inbrekers

De inbreker gluurt over de schutting. Hij ziet een achterdeur die hij binnen een minuut open heeft. Hij controleert of de bewoners thuis zijn. Staat er een auto op de oprit? Wat ligt er op tafel? Wat ligt er op het aanrecht in de keuken? Wij keurige Nederlanders hebben de gewoonte om, voor we weg gaan, alles keurig netjes achter te laten. De buren maken keurig nette stapeltjes van de post en de kranten op de (keuken-)tafel. Allemaal signalen voor de inbreker dat er niemand thuis is en hij pakt zijn kans. Laat het niet zover komen. Hieronder 8 tips om goed voorbereid en met een goed gevoel op vakantie te gaan.

Acht tips om goed voorbereid op vakantie te gaan

Maak het inbrekers niet makkelijk, helemaal niet als je langere tijd van huis bent, bijvoorbeeld op vakantie. Hieronder 8 waardevolle tips:

  1. Begin met de Inbraak Preventie Check op www.inbraakmislukt.nl. Daar staan foto’s van beslag op voor- en achterdeur en op ramen. Aan de hand van deze simpele check zie je direct of de inbreker binnen een minuut je huis binnen kan of dat jij je zaken goed voor elkaar hebt. Je krijgt bovendien gericht advies over hoe jij je huis nog beter kunt beveiligen. Uit onderzoek blijkt namelijk, dat zo’n 70% van alle huizen voorzien zijn van slecht hang- en sluitwerk. Dank je wel, zegt de inbreker dan.
  2. Zorg dat je huis is voorzien van de juiste sloten of anti-inbraakstrippen. Heb je dat niet, breng ze dan aan voordat je weggaat. Dit kost vaak helemaal niet zoveel en je voorkomt er veel ellende mee.
  3. Plaats tijdens je vakantie een auto op de oprit, eventueel je eigen (tweede) auto of anders die van de buren.
  4. Zorg dat je woning er zo uitziet alsof er in geleefd wordt. Laat een bewoonde indruk achter. Zet kopjes tafel, plaats een bord met wat bestek op het aanrecht, laat wat spullen, zoals een boek, oude sleutels of een envelop op de (woonkamer-)tafel liggen. Plaats een tijdschakelaar en laat enkele lampen op gezette tijden aan- en uitgaan. Zeer simpel maar zeer effectief. De inbreker krijgt op die manier de indruk dat er iemand thuis is en zal een deurtje verder kijken.
  5. Zorg dat iemand je post weghaalt, uit je brievenbus maar vooral uit de hal als je voordeur een raam heeft. Zo voorkom je dat de inbreker een groeiende stapel post zit liggen en weet dat er niemand thuis is. Laat de post dan niet op de (keuken-)tafel leggen, maar ergens op een plek die je niet van buitenaf kunt zien.
  6. Berg je kostbare spullen, zoals juwelen en dergelijke, het liefst op in een kluis. Inbrekers halen je hele slaapkamer overhoop, want ook zij weten dat kostbaarheden daar vaak in een stapeltje kleren of lade worden verstopt. De meeste inbrekers zijn niet voorbereid op een goede kluis en zullen hun zoektocht dan snel stoppen.
  7. Laat iemand tijdelijk in je huis wonen.
  8. Zet nooit je vakantieplannen en vooral niet je vakantiebelevenissen op social media. Dat is natuurlijk wel leuk voor de thuisblijvers, maar ook voor inbrekers.

Nationale inbraakpreventieweken

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een publiek private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van het belang van inbraakpreventie. De stichting wil bijdragen aan het verlagen van het aantal inbraken en inbraakpogingen. Hiertoe voert zij tweemaal per jaar campagne, in het voor- en in het najaar. In de stichting zijn verschillende partijen vertegenwoordigd waaronder het ministerie van Veiligheid en Justitie, het Verbond van Verzekeraars en een aantal bedrijven gespecialiseerd in inbraakpreventie.Back To Top