EEM Groepenkasten

Pas op voor nepmailtjes Bol.com

fraudehelpdeskRegio – Er zijn e-mails verstuurd die lijken op mails van Bol.com. De webwinkel waarschuwt vrijdag de bijlage niet te openen. In het zip-bestand zit een virus. Cybercriminelen kunnen daarmee de computer overnemen.

Bol.com waarschuwt voor gevaarlijke mailtjes over zogenaamde bestellingen. Volgens het bedrijf zijn er mensen die vandaag zulke nepmailtjes hebben geopend, waarna cybercriminelen de computer overnamen. Daarna eisten ze losgeld.

Sommige oplichtingsmails zijn verstuurd vanaf het mailadres klantenservice@bol.com. Mails over bestellingen worden nooit vanaf dat adres verstuurd. Bovendien is de bijlage een zip-bestand. Zulke bestanden verstuurt Bol.com nooit.

Niet openen!

Het bedrijf adviseert mensen met klem om het zip-bestand niet te openen en de e-mail meteen te verwijderen. Bol.com benadrukt dat het niet gehackt is.

Het bedrijf gaat aangifte doen bij de politie. Er zouden zich al verscheidene gedupeerden bij Bol.com hebben gemeld. Dat zijn niet alleen klanten, ook mensen die geen bestelling hadden geplaatst werden slachtoffer van cybergijzeling.

Losgeld

Vorige maand werd bekend dat cybercriminelen uit naam van PostNL en DHL mailtjes stuurden. Ook toen kregen mensen en bedrijven mailtjes met een schadelijk bestand, waarna losgeld werd geëist. Veel mensen zagen zich gedwongen het geld te betalen, omdat ze anders al hun computerbestanden kwijt waren.

Bericht direct verwijderen

“Mail is niet van ons. Markeer hem als spam en verwijder hem. Absoluut niet op bijlage klikken”, twittert Bol.com. “Als u de bijlage geopend heeft adviseren wij u om uw pc te scannen met uw eigen virusscanner.”

Heeft u ook zo’n mail gekregen? Stuur het bericht door naar valse-email@fraudehelpdesk.nl en verwijder daarna direct de mail.

(Bron: NOS.nl / FraudeHelpdesk.nl)Back To Top