EEM Groepenkasten

Penningmeester verduisterde 40.000 euro, 80 uur werkstraf

rechter rechtbank rechtzaak assen justitie politie uitspraakNieuw-Amsterdam/Assen – Wegens het verduisteren van € 40.000 uit de kas van de Ouderraad van OBS De Bascule in Nieuw-Amsterdam is een 45-jarige voormalig penningmeester veroordeeld tot 80 uur werkstraf, waarvan 40 voorwaardelijk.

Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie nog 250 uur werkstraf, waarvan 120 voorwaardelijk. De man vervalste 4 facturen en stal tussen begin 2014 en februari 2016 bijna € 40.000, aldus het OM.

Contant geld

Volgens het OM deed de man dat door facturen te vervalsen en door geldbedragen van de or-rekening contant op te nemen. Volgens het OM stortte de man dat daarna op zijn eigen rekening, zo’n € 18.000. In de rechtszaal ontkende de man dat. De rechtbank vond dat er sprake was van onvoldoende bewijs, ondanks dat er soortgelijke bedragen van de or-rekening gehaald werden en binnen een paar minuten op zijn eigen rekening werden gestort.

Fluiten naar het gestolen geld

De Emmenaar werd bovendien vrijgesproken voor het vervalsen van 2 facturen met een waarde van € 500. De rechtbank vindt dat het niet duidelijk is hoe hoog het exacte bedrag is dat de man heeft buitgemaakt, omdat hij deels is vrijgesproken.

De rechtbank oordeelde bovendien dat de verdachte niks terug hoeft te betalen. De ouderraad kan dus, in ieder geval voorlopig, fluiten naar zijn geld. De rechtbank wil dat de civiele rechter zich er over gaat buien, omdat het een ingewikkelde financiële kwestie is.

Gaten dichten

De oud-penningmeester bekende tijdens de zitting zijn fraude gedeeltelijk. Hij vertelde wel eens in overleg met de voorzitter facturen te hebben aangepast, maar dat zou alleen zijn gebeurd om gaten in de boekhouding te dichten.

Volgens het OM zat de man, toen hij penningmeester was, zelf flink in financiële problemen, maar de Emmenaar bleef erbij dat hij het had gedaan zonder er zelf beter van te worden.

(Bron: RTV Drenthe)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top