EEM Groepenkasten

Persoonsgegevens leerlingen scholen lopen gevaar

ketting met hangslotKlazienaveen – Met de beveiliging van persoonsgegevens van leerlingen in het onderwijs is het erg slecht gesteld. De scholen hebben geen inzicht in de ICT-beveiliging en weten niet of ze wel aan de wet voldoen.
De persoonsgegevens van kinderen die door de scholen verwerkt worden, worden gedeeld met de leveranciers van ICT-systemen. Die delen dat mogelijk ook weer, maar onduidelijk is met wie en hoeveel er gedeeld wordt. Overigens is ook de toepassing van de wet en de beveiliging van de ICT-systemen volkomen onduidelijk. Dit stelt onderzoeker PwC in een rapport dat schijnbaar al een bijzonder lange tijd in de bureaula van minister Dekker heeft doorgebracht.

Alarmerend

De situatie is alarmerend als het gaat om de mate waarop de scholen denken aan de Wet bescherming persoonsgegevens te moeten voldoen. Ook menen de scholen te weten hoe hun ICT-beveiliging moet worden ingericht. Volgens de onderzoekers gebeurt dat allemaal op basis van gezond verstand aldus het onderzoeksbureau, waar men ook behoorlijk geschrokken is van de onderzoeksresultaten.

ICT-leveranciers

Oppermachtig blijken de ICT-leveranciers in het onderwijs te zijn. Er zijn maar een paar ICT-leveranciers, en de scholen zijn niet opgewassen tegen de macht van die ICT-leveranciers. Daarom worden er ook geen eisen gesteld ten aanzien van de privacy en de beveiliging. De leveranciers zelf doen daarover dan ook het zwijgen toe, waardoor er over de privacy van de leerlingen veel onduidelijkheid bestaat.

Datahonger

Onderzoeksbureau PwC waarschuwt voor de niet te remmen datahonger van de ICT-leveranciers. Want namelijk de zogenaamde Leerlingvolgsystemen en Digitale Leermiddelen sturen alle data van de leerlingen door naar de databases van de leveranciers, die daar commerciƫle dingen mee kunnen gaan doen. Niemand weet waar alle informatie over de leerlingendata eindigt. Dat zal in de toekomst alleen maar erger worden, is de verwachting van het onderzoeksbureau.

(Bron: webwereld.nl)Back To Top