EEM Groepenkasten

Persoonsgevens leerlingen krijgen een pseudoniem

ketting met hangslotKlazienaveen – De persoonsgegevens van leerlingen gaat beschermd worden. Hiervoor komt er systeem waarmee de uitgevers van digitaal lesmateriaal de leerresultaten van basisschoolleerlingen wel kunnen gaan volgen, maar er geen privé gegevens bekend worden gemaakt. Dit wordt mogelijk doordat er een pseudoniem aan de digitale leerlingkaart wordt vastgemaakt en dus de privacy van de kinderen moet waarborgen. De aanleiding hiervoor is een rapport wat blijkbaar erg lang in een bureaula is blijven liggen. Hierover berichtten wij al in een eerder artikel.

Beschermd

Uit dit rapport bleek, dat het totaal niet duidelijk was wat er precies met de privacy gevoelige gegevens gebeurde bij de digitale lesmateriaal verstrekkers. Deze gebruiken de gegevens bij het opstellen van het digitale lesmateriaal. Met het nieuwe systeem blijven kinderen onder hun eigen naam inloggen, maar wordt er tegelijkertijd een pseudoniem aangemaakt zodra de school gegevens gaat delen met een uitgever. Hierdoor blijft de privacy van het kind beschermd en  de uitgever kan dan wel de ontwikkeling van het kind blijven volgen en het lesprogramma er op af blijven stemmen en het vervolgens aan de pseudoniem aanbieden. Als het kind helemaal geanonimiseerd zou worden, was dit onmogelijk.

Snel

De staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, beloofde tijdens het Kamerdebat deze week, om het plan met het systeem van pseudoniemen zo snel mogelijk uit te voeren. De bedoeling is om dit voor het eind van het jaar voor alle basisscholen klaar te hebben.Back To Top