EEM Groepenkasten

Pinksteractiviteiten en de laatste abonnementsactie Veenpark

pinksterbroed, veenparkRegio – Varen als Vincent, de Pinksterbroed en Kolderdiesel zijn de extra activiteiten op 2e Pinksterdag in het Veenpark in Barger-Compascuum. De laatste twee zijn inmiddels jaarlijks terugkerende activiteiten. De vaartocht in relatie tot Vincent van Gogh is nieuw en een resultaat van de samenwerking, onder de naam Van Gogh Drenthe, tussen het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam en het Veenpark. Deze week loopt ook voor het laatst de actie, waarbij inwoners van de regio een voordelig abonnement aan kunnen schaffen.

Pinksterbroed

Op tweede Pinksterdag, lopen vanaf 14.00 uur groepjes kinderen langs de deuren in de twee museumdorpen van het park. Ze zingen een liedje en krijgen van de bewoners snoep. Het lijkt Sint Maarten in mei, maar het is een eeuwenoud Drents gebruik waarbij kinderen met een “bruidje” langs de deuren gaan. Ze zingen het speciale Pinksterbroedlied en krijgen van de bewoners iets lekkers. Om 16.00 uur eindigt de stoet op het terras bij de hoofdingang. Vroeger werden in het voorjaar de koeien door jonge mannen naar het weidegebied gebracht. De koe die het eerst in het dorp arriveerde, werd door de bewoners versierd en de eigenaar moest trakteren. Later was het niet meer de koe, maar de jongen die een bloemenhulde ontving. Ook dat veranderde in de loop der tijden. Kinderen gingen in groepjes van deur tot deur met in hun midden een bruidje.

Varen als Vincent

In 1883 besloot Vincent van Gogh naar Drenthe te trekken om zich toe te leggen op het schilderen van landschappen en figuren. In zijn tijd in Drenthe heeft hij een aantal doeken geschilderd, allen geïnspireerd door het hoogveen, de turfstekers en de Drentse hei. Een deskundige gids van het Van Gogh Huis neemt de bezoekers mee voor een vaartocht, van ruim een uur, over de kanalen. En kijkt samen met hen door de ogen van Van Gogh naar het landschap en de veenkoloniale bewoning. Vanaf de boot zien en horen ze de relatie met zijn Drentse werken. Midden in het hoogveengebied van het Veenpark, alwaar wordt aangelegd om de turfafgraving te bezoeken. Op een soortgelijke locatie maakte hij een van zijn bekendste Drentse schilderijen “Twee Vrouwen in het veen”.

Kolderdiesel

Op 2e Pinksterdag is de stichting Kolderdiesel op bezoek. Een groot aantal oude tractoren vanaf 1938 zijn die dag te bewonderen. Ze staan opgesteld op het centrale plein en de trotse eigenaren zijn aanwezig om u van informatie te voorzien.

Meer informatie:

De kosten van de vaartocht zijn € 7,50 p.p. en deelnemers kunnen zich opgeven bij het Veenpark. (0591-324444 of info@veenpark.nl)

Tripadvisor NL 600x300
Regio Uitgaan


Back To Top