EEM Groepenkasten

Pinksterbroed in het Veenpark

pinksterbroed, veenparkBarger-Compascuum – Aanstaande maandag 16 mei, tweede Pinksterdag, is er weer Pinksterbroed in het Veenpark te Barger Compascuum.

Op deze dag lopen vanaf 14.00 uur groepjes kinderen in de twee museumdorpen langs de deuren van het Veenpark. Ze zingen een liedje en krijgen van de bewoners snoep als een soort beloning.
Het lijkt Sint Maarten in mei, maar het is eeuwenoud Drents gebruik waarbij kinderen met een  “bruidje” langs de deuren gaan. Ze zingen het speciale Pinksterbroedlied en krijgen van de bewoners iets lekkers.

Historie

Vroeger werden in het voorjaar de koeien door jonge mannen naar het weidegebied gebracht. De koe die het eerst in het dorp arriveerde werd door de bewoners versierd en de eigenaar moest
trakteren. Later was het niet meer de koe, maar de jongen die een bloemenhulde ontving. Ook dat veranderde in de loop der tijden. Kinderen gingen in groepjes van deur tot deur met in hun midden een bruidje. Het bruidje was natuurlijk bijzonder gekleed en liep onder een prachtige boog van groen en bloemen. Bij elk huis van het dorp zongen ze een speciaal lied, dat u hieronder kunt vinden en meezingen!

Oh Pinksterbroed, oranje zoet
We zitten zo diep in de veren
Wij kunnen het roupen niet heuren
Oh Mouder, Oh Mouder, wat kiek ie ja oet
Wat hebb’n wie een mooie Pinksterbroed

Veenpark
Berkenrode 4
7884 TR Barger-Compascuum
Tel: 0591-324444
Website: www.veenpark.nl
E-mail: info@veenpark.nl

Uitgaan


Back To Top