EEM Groepenkasten

Pinksterbroed op Tweede Pinksterdag in het Veenpark

Veenpark Barger-Compascuum Pinksterbroed VeenmuseumVeenpark – Op 2e Pinksterdag lopen er ‘s middags vanaf 14.00 uur in het Veenpark in Barger-Compascuum meer kinderen dan ooit tevoren langs de deuren. Ze zingen een liedje en krijgen van de bewoners snoep. Het lijkt Sint Maarten in mei, maar het is een eeuwenoud Drents gebruik waarbij kinderen met een ‘bruidje’ langs de deuren gaan. Vorig jaar konden voor het eerst ook de kinderen die als bezoeker in het park waren actief meedoen.

Bij het pannenkoekhuis is na het succes van vorig jaar ook nu weer een tafel ingericht waar de kinderen een eigen bloemenkrans of versiersel kunnen maken. Ze kunnen dan samen met de kinderen van de vereniging ‘t Aole Compas meelopen door het plaggenhuttendorp. De bewoners van de veenketen en plaggenhutten zijn allemaal thuis gebleven om de kinderen, die van deur tot deur gaan, te horen zingen. Voor alle zingende kinderen is er natuurlijk bij elk huisje een traktatie.

Meer informatie op www.veenpark.nl.

Historie van de Pinksterbroed

Vroeger werden in het voorjaar de koeien door jonge mannen naar het weidegebied gebracht. De koe die het eerst in het dorp arriveerde werd door de bewoners versierd en de eigenaar moest trakteren. Later was het niet meer de koe, maar de jongen die een bloemenhulde ontving.
Ook dat veranderde in de loop der tijden. Kinderen gingen in groepjes van deur tot deur met in hun midden een bruidje. Het bruidje was natuurlijk bijzonder gekleed en liep onder een prachtige boog van groen en bloemen. Bij elk huis van het dorp zongen ze een speciaal lied, dat u hieronder kunt vinden en meezingen!

Oh Pinksterbroed, oranje zoet
We zitten zo diep in de veren
Wij kunnen het roupen niet heuren
Oh Mouder, Oh Mouder, wat kiek ie ja oet
Wat hebb’n wie een mooie Pinksterbroed

Abonnement voor maar € 3,00 extra

Voor de allerlaatste keer dit jaar kan iedereen uit de regio gebruik maken van een speciale abonnementsactie. De vroege vogels, die meteen met Pasen een abonnement kochten, waren nog voordeliger uit maar ook in het Pinksterweekend schaft u nog voor een klein bedrag extra een abonnement aan.
Een abonnement is namelijk maar € 3,00 meer dan de normale entreeprijs. Daarmee komt een seizoensabonnement op € 19,00 p.p. en kinderen tot en met 4 jaar zijn helemaal gratis.

Had u ook in 2017 een abonnement dan kunt u nog, laatste kans, verlengen voor € 18,00 p.p. Abonnementen kunnen worden besteld via de website van het Veenpark www.veenpark.nl.

Tripadvisor NL 600x300
Uitgaan


Back To Top