EEM Groepenkasten

Pinksteren: 15 graden koeler, terug naar af

weer weersverwachting week 19 2016De overgang van de aprilkou naar het huidige zomerweer is groot. De volgende overgang is van hetzelfde kaliber. Rond Pinksteren wordt het zo’n 15 graden koeler. Terug naar af dus.

Nederland warmste plekje van Europa

Heet weer op het noordelijk halfrond vervalt in uitersten en records. Verzengende hitte in India, hitterecords en gigantische bosbranden in Canada, en ook in Europa opmerkelijke verschillen. Gisteren was Nederland zo ongeveer het warmste plekje in Europa. Lokaal werd het afgerond 28 graden. In Spanje en Portugal was het op heel wat plekken minstens tien graden kouder. Dit soort opmerkelijke temperatuurafwijkingen hebben alles te maken met de luchtdrukpatronen. We zien sterk meanderende stromingen op het noordelijk halfrond. Van een strakke westelijke stroming is geen sprake. Zit je in de zuidtak van de bochten in de stroming, dan is het warm. Maar zodra je in de noordtak belandt, wordt het een heel stuk kouder. En dat is precies wat er de komende week gaat gebeuren.

Warme zuidoostenwind

Momenteel bevinden we ons in de warme lucht, die aangevoerd wordt met een langgerekte aanvoer vanuit het zuidoosten. Spelers zijn een hogedrukgebied boven de Oostzee en een flinke depressie ten noordwesten van Portugal. Het lagedrukgebied brengt fikse buien naar de zuidwesthoek van Europa. Helaas blijft de situatie niet zoals die nu is. Het hogedrukgebied trekt de komende dagen in zuidoostelijke richting terwijl een nieuw hoog aan kracht wint in de buurt van IJsland. Aanvankelijk zitten we nog wel in de warme lucht, maar de glans gaat er al een beetje vanaf als zwakke uitlopers van het lagedrukgebied noordwaarts bewegen. Dat merken we vanaf dinsdag. Misschien valt er al een bui.

Tot donderdag 20 graden of meer

Rond het midden van de week trekt het van Spanje afkomstige lagedrukgebied via de Alpen in oostelijke richting. Samen met het in betekenis toenemende IJslandse hogedrukgebied zullen we er niet aan ontkomen. De wind moet wel gaan krimpen. Eerst naar het noordoosten en later naar het noorden. Zolang de wind vanaf het land waait, zoals met een noordoostenwind nog (net) het geval is, blijft het nog warm voor de tijd van het jaar. Tot en met donderdag is dat het geval en kunnen we landelijk nog spreken van warme dagen met temperaturen van 20 graden of meer. Standvastig en zonnig is het dan al niet meer. Vooral woensdag kunnen er enkele groeizame regen- en onweersbuien vallen.

Pinksterput

Vanaf vrijdag wordt de invloed van de noordcomponent in de windrichting serieus merkbaar. Het kwik blijft onder de 20 en bovendien trekt er in de noordelijke stroming een zwak koufront mee. En daar blijft het niet bij. Op grotere hoogte in de atmosfeer komt ook een lagedrukgebied afzakken. Dit systeem vinden we zondag terug boven het zuiden van Zweden. Het is gevuld met koude lucht. Op een hoogte van rond de 5 kilometer vriest het rond dit systeem 25 tot (ruim) 30 graden. Een bovenluchtlaag gevuld met koude lucht noemen we in onze weerkundige vaktaal wel een koudeput. In dit geval is het logisch om dan maar van een Pinksterput te spreken.

Pluim perspectief?

Vaak gebruiken we voor verwachtingen voor de langere termijn ook de zogenoemde pluim. Daarop is dan goed te zien in hoeverre de getoonde berekeningen statistisch gezien betrouwbaar zijn. In dit geval is het beeld verrassend duidelijk. Er is geen ontkomen aan. Met Pinksteren is het gewoon koud. Voor Eerste Pinksterdag zien we een gemiddelde temperatuur van 11 graden in De Bilt (2 uur ’s middags). De meeste optimistische berekening van de (ruim) 50 komt tot een temperatuur van 14 graden. Nog altijd ruim 10 graden onder de temperatuur van vandaag! Overigens zien we steeds vaker de waarde van de berekeningen op lange termijn. De huidige (zomerse) warmte werd ook minstens een week van te voren aangekondigd.

(Bron: weer.nl)Back To Top