EEM Groepenkasten

Pluimveehouders grensstreek onrustig door vogelgriep Duitsland

vogelgriep pluimveehouderij klazienaveen

Klazienaveen – Er is veel onrust onder de pluimveehouders in de grensstreek vanwege de vogelgriep in Duitsland.

Pluimveehouders zijn van menig dat de Nederlandse overheid direct maatregelen had moeten nemen toen bekend werd dat er vogelgriep heerste in Meppen. Ramon Harmes, pluimveehouder uit Klazienaveen, laat weten de kans aannemelijk is dat er een keer een besmet dier tussen zit bij al die transporten die dagelijks vanuit Duitsland plaatsvinden over de A37 welke hier vlak langsloop.

Binnen 10 km

Volgens de Nederlandse overheid ligt echter de verantwoordelijkheid bij de Duitse overheid. Dat heeft weer te maken met de Europese regelgeving. Binnen een cirkel van 10 km rondom een getroffen bedrijf mag geen pluimvee worden vervoerd. Die cirkel raakt echter de Nederlandse grens niet. Pas als er een bedrijf wordt getroffen dat binnen 10 km van de Nederlandse grens ligt zal de Nederlandse overheid kijken welke maatregelen er getroffen moeten worden.

Vreemd

Meppen ligt op zo’n 25 km van Klazienaveen. De vogelgriep in Meppen heeft dus geen impact op Drenthe. Des te vreemd is het dat de vondsten van vogelgriep in het Westen van het land, waarbij de besmette bedrijven veel verder weg liggen van Drenthe, wel impact hadden op Drenthe.

(Bron: rtvdrenthe.nl)Back To Top