EEM Groepenkasten

Pokémon GO: Alles wat je moet weten

pokemon go op straatMisschien ben je ze op straat al wel tegenkomen, de groepjes jongeren die intens naar de smartphone starend zoeken naar Pokémon. Wat zijn ze precies aan het doen?

Wat is Pokémon GO eigenlijk?

Pokémon GO is een app voor iPhone en Android-toestellen. Het draait voor een groot deel om het vangen van Pokémon, de monstertjes die in de jaren 90 ongekend populair waren en eigenlijk nooit helemaal zijn verdwenen. Wat het spel bijzonder maakt, is dat spelers die Pokémon niet lekker lui vanaf de bank kunnen vangen; je moet fysiek de wereld in om de beestjes tegen te komen.

Hoe werkt het spel precies?

Als je de game opstart, zie je een poppetje op een plattegrond van jouw omgeving, vergelijkbaar met Google Maps. Loop je bijvoorbeeld over de Brink in Assen, dan staat het poppetje daar ook. Op de kaart worden belangrijke plekken zoals standbeelden met blauwe kubussen aangegeven; daar kan je nuttige spullen vinden. Onderweg kom je allerlei Pokémon tegen en op die manier daagt het spel je uit om op pad te gaan. Als je dan zo’n monster tegenkomt, gaat de camera van je telefoon aan en krijg je dus de echte omgeving te zien, met een belangrijk verschil: plotseling staat er een Pokémon midden op straat. Het spel maakt daarvoor gebruik van augmented reality, oftewel aangepaste werkelijkheid. Daarmee wordt de realiteit effectief verrijkt met een virtuele laag. Vervolgens kan je door over het scherm te vegen een ‘Pokéball’ gooien waarmee het beestje kan worden gevangen, mits je goed werpt.

pokemon go compilatie

Wordt er ook gevochten?

Ja, al is de manier waarop wel veranderd ten opzichte van de klassieke Pokémon-spellen. Daarin vallen jij en je tegenstander om de beurt aan en heb je keuze uit vier verschillende aanvallen. In Pokémon GO is het vooral een kwestie van het vijandige monster veelvuldig aantikken, aangevuld met vegen naar links of rechts om te ontwijken. Vechten doe je sowieso minder dan in de originele serie, want dat kan alleen bij zogeheten gyms. ‘Pokémon-trainers’ die je gewoon op straat tegenkomt kan je dus niet bevechten, zoals dat in de andere spellen wel kan.

Wat zijn gyms?

Gyms zijn de plek om te vechten en trainen. Het zijn bepaalde door de ontwikkelaar aangewezen locaties die door een team – daarover later meer – ingenomen kunnen worden. Zij zetten een aantal Pokémon in om hun gym te verdedigen. Een ander team kan proberen de locatie over te nemen door de gymleider een aantal keer te verslaan. Het beste is daarom om met een team de uitdaging aan te gaan. Er zijn vaak ook veel monstertjes in de buurt van zo’n gym te vinden, dus het zijn doorgaans populaire locaties.

Kan je het spel met vrienden spelen?

Je begint in je eentje met het vangen van Pokémon, waardoor je ervaringspunten binnenhaalt. Zodra je genoeg punten hebt en level 5 bereikt, kies je een van de drie teams (rood, blauw of geel). Vervolgens kan je met anderen (of desgewenst alleen) gyms veroveren of verdedigen. Natuurlijk staat het iedereen ook vrij om gezamenlijk op zoek te gaan naar Pokémon. Op internet worden daarom zoekfeestjes georganiseerd, en wordt bijgehouden waar bepaalde Pokémon en handige locaties te vinden zijn.

pokemon go op straat

Kleven er gevaren aan?

De politie in Amsterdam vindt in ieder geval van wel. Afgelopen weekend waarschuwde ze gebruikers om goed op het verkeer te letten en niet alleen op het schermpje te turen. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam ondervindt last van enthousiaste spelers die op zoek gaan in voor bezoekers verboden ruimtes en mensen met een gym in de achtertuin worden gek van de ‘trainers’ die massaal de tuin binnenstappen. Een groepje spelers struikelde over een lijk tijdens de zoektocht naar Pokémon en er zijn zelfs spelers van het spoor gehaald. Daarnaast is er kritiek op de beveiliging van de app.

pokemon go amc

Waarom is het spel zo’n hype?

Dat is lastig om met zekerheid te zeggen, maar waarschijnlijk zit het succes hem deels in een hoge nostalgie-factor. Immers, veel twintigers en dertigers zijn opgegroeid met de Pokémon-slogan ‘Gotta catch ‘em all’ en kunnen dat nu nog eens fijntjes overdoen. En op de smartphone, nog wel. Dat detail is belangrijker dan het klinkt, wat het is een van de eerste titels van Nintendo (ook eigenaar van onder meer Mario, Zelda en Donkey Kong) die beschikbaar is op telefoons. Nintendo heeft zijn titels voorheen altijd streng bewaard voor eigen spelcomputers zoals vroeger de Game Boy en tegenwoordig de 3DS en Wii U. Dat Pokémon nu voor iedereen speelbaar is, is een grote stap voor de spellenmaker.

Wat verdient Nintendo eraan?

De game is gratis te downloaden en spelen. Je hoeft er geen cent voor uit te geven, maar het kan wel. Spelers kunnen met echt geld een hoeveelheid muntjes kopen, waarmee weer bepaalde spullen kunnen worden gekocht om jezelf op weg te helpen. Die spullen kan je ook zonder kosten bemachtigen, al gaat dat wel langzamer. Waarschijnlijk belangrijker voor Nintendo is de positieve reactie op het spel. Het miljardenbedrijf zit al een tijd in een dal, maar Pokémon GO heeft de beurswaarde van Nintendo een flinke impuls gegeven.

pokemon go strand

Hoe kan ik het spel downloaden?

Officieel kan dat nog niet; het spel is nog niet uit in Nederland wegens serverproblemen. Via een omweg is het alsnog mogelijk om nu al aan de slag te gaan. Op Android-toestellen kan de game buiten de Google Playstore om worden gedownload, iPhone-gebruikers kunnen hun regio aanpassen naar Australië en op die manier het spel binnenhalen.

pokemon go google trends

(Bron: dvhn.nl)

Pokémon Go-speler op staande voet ontslagen: ‘De maat was vol’

Een 23-jarige jongen uit Nijmegen die meer tijd kwijt was aan het spelen van Pokémon Go dan aan zijn baan, is op staande voet ontslagen. “Hij was al diverse malen gewaarschuwd”, zegt Jean Knipping, eigenaar van een uitzendbureau. “Vandaag was de maat vol.”

De jongen was tot vandaag werkzaam voor een klusbedrijf uit Nijmegen. Toen hij na de zoveelste waarschuwing wéér Pokémon Go zat te spelen, gaf zijn opdrachtgever hem de zak. Hij heeft zijn werkzaamheden afgerond, maar hoeft niet meer terug te keren.

Tweede kans

De jongen krijgt waarschijnlijk een tweede kans bij een ander bedrijf, zegt Knipping. “Ik ga een bakkie koffie met hem drinken, want jongens krijgen bij ons altijd een tweede kans. Hij is regelmatig naar tevredenheid ingezet. Sinds de hype rond Pokémon ging het verkeerd. In plaats van plinten zetten, ging hij beestjes zoeken.”

(Bron: RTL Nieuws)Back To Top