EEM Groepenkasten

Politie bezorgd over invoer zwaar illegaal vuurwerk

vuurwerk, illegaal,Klazienaveen – Grote zorgen maken ze zich, De Nationale Politie, want er wordt sinds geruime tijd opnieuw bijzonder zwaar illegaal vuurwerk ingevoerd. Dit zware vuurwerk is niet voor particulieren bedoeld, maar bedoeld voor de professionele sector.

Deze vuurwerkbommen zijn echt levensgevaarlijk als ze verkeerd worden aangestoken zegt men bij de politie. Sinds 1 oktober dit jaar is er al meer dan 8500 kilogram vuurwerk in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie houdt een zogenaamde Vuurwerkbarometer wekelijks bij en publiceert deze cijfers. Vorig jaar is er ruim 92.000 kilogram illegaal vuurwerk in beslag genomen

Het grootste gedeelte van het verboden vuurwerk wordt door jongeren via het internet besteld. Hiermee wordt de weg vrijgemaakt voor verboden vuurwerk met de kracht van handgranaten om de ontzettend harde knallen. Door dit soort vuurwerk vielen er vorig jaar meer dan 700 slachtoffers.

Mede vanwege deze cijfers, treedt het OM hard op tegen verkopers, kopers en gebruikers van dit verboden vuurwerk. De schattingen van het OM gaan er vanuit dat er jaarlijks meer dan 1 tot 2 miljoen kilo verboden vuurwerk in Nederland verkocht wordt. De inbeslagnames van het afgelopen jaar is dus maar als een druppel op een gloeiend hete plaat. Het blijft dus oppassen met de viering van oud en nieuw.

(Bron: NU)Back To Top