EEM Groepenkasten

Postzegel volgend jaar weer fors duurder

postnl postzegelBinnenland – PostNL gaat per 1 januari de posttarieven weer flink verhogen. Het versturen van een gewone brief wordt 5 cent duurder. Een eenvoudig poststuk verzenden kost daarmee 78 cent.

Dat betekent een stijging van 6,8 procent. PostNL is genoodzaakt om de tarieven te verhogen omdat we steeds minder post versturen. Dat kan het bedrijf niet alleen opvangen met kostenbesparingen in de organisatie.

“Steeds meer mensen maken gebruik van digitale media, waardoor ieder jaar minder brieven verstuurd worden. In 2015 was de volumedaling 11 procent”, aldus het bedrijf.

Buitenlandse post ook duurder

Ook het basistarief voor post naar het buitenland is met 8 cent extra fors opgehoogd. Dat tarief ligt nu op € 1,33.

Brieven frankeren met een frankeermachine wordt per 1 januari 7 cent duurder. Het basistarief komt daarmee uit op 72 cent. Daarnaast gaan ook de tarieven voor de zakelijke markt omhoog.

Binnen de norm

De verhoging van het tarief valt binnen de normen die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft gesteld. De ACM liet vorige maand weten dat het tarief in 2017 met maximaal 8 procent mag stijgen.

Het versturen van post is de afgelopen jaren veel duurder geworden. Begin dit jaar steeg de prijs van een basispostzegel ook al met 4 cent. In 2012 kostte deze nog 50 cent. In 2006 kostte een postzegel nog maar 39 cent, in 2017 is dat precies twee keer zo duur.

PostNL is wettelijk verplicht om een functionerend postnetwerk in stand te houden en zou zonder de duurdere postzegels niet uit de kosten komen.

“PostNL vangt de volumedaling voor een groot deel op door kostenbesparingen in het eigen bedrijf. Toch zijn ook tariefsverhogingen nodig om post in Nederland in de toekomst betrouwbaar en bereikbaar te houden.”

(Bron: nu.nl)Back To Top