EEM Groepenkasten

Presentatie replica historische vlag Klazienaveen

Vlag WA Scholten Hazewinkel eerste schipper in KlazienaveenKlazienaveen – Stichting Historisch Klazienaveen presenteert op donderdag 27 september de replica van de historische vlag van Klazienaveen uit 1890. De ‘thuiskomst’ van de vlag wordt gehouden in de Eben Haezerkerk aan de Langestraat in Klazienaveen. De inloop is vanaf 18.30 uur, het programma begint om 19.00 uur.

Grote historische waarde

Gezien de grote historische waarde van de vlag heeft Stichting Historisch Klazienaveen een anderhalf uur durend programma samengesteld. De muzikale invulling komt voor rekening van Thom en Sendi Wessel. De presentatie van de avond is in handen van Jans Jagt en André Zwake.

Willem Albert Scholten

In januari 1890 was het uitgraven van de Verlengde Hoogeveense Vaart zo ver gevorderd dat Jan Adde Hazewinkel met zijn tjalk als eerste schipper nabij de Dordsebrug (op kleine afstand van de Eben Haezerkerk) aanmeerde om de eerste lading turf in opdracht van grootindustrieel Willem Albert Scholten naar Foxham te vervoeren. Dit was een zodanig belangrijke mijlpaal in de afgraving van het Smeulveen en Barger-Oosterveen dat Scholten in eigen persoon op de wal stond om de schipper een vlag te overhandigen. Deze vlag is voor Klazienaveen van grote historische waarde, omdat de vlag het ontstaan van het dorp raakt. Klazienaveen is ontstaan in 1889.

Stichting Historisch Klazienaveen Historische Vlag 2017

Na lang en intensief speurwerk van Stichting Historisch Klazienaveen bleek de vlag in het depot van het Veenkoloniaal Museum in Veendam te liggen. Gezien de ouderdom van de vlag kon de conservator geen toestemming geven de vlag te vervoeren. Na maanden zoeken naar de juiste materialen is het Miep Mulder uit Emmen gelukt een replica van de vlag te realiseren.

Iedereen is van harte welkom om deze presentatie bij te komen wonen.

Tripadvisor NL 600x300
Uitgaan


Back To Top