EEM Groepenkasten

Proef met milieuvriendelijk fietspad niet in Klazienaveen maar in Emmen

fietspad fiets fietsen bord pixabayEmmen/Klazienaveen – Het fietspad tussen Klazienaveen en Weiteveen gaat toch niet worden gebruikt als proefstrook voor een milieuvriendelijk fietspad. In plaats daarvan zal het fietspad langs de Dordsestraat in Emmen deels worden vervangen door een proefstrook van biocomposieten.

Het gaat hierbij om een landelijk unieke proef waarbij een een gedeelte van het fietspad wordt vervangen door een proefstrook van biocomposieten. Deze milieuvriendelijke grondstof bestaat uit (hout-)vezels en biohars. Het voordeel van deze biocomposiet is dat het net zo sterk als staal en beton is, maar toch 100% recyclebaar is.

Proefstrook

In eerste instantie zou over een lengte van ongeveer 150 meter van het fietspad tussen Klazienaveen en Weiteveen worden vervangen door deze proefstrook. Daar is toch vanaf gezien, omdat er te vaak zwaar landbouwverkeer overheen zou rijden. Daarom is besloten om het stuk fietspad tussen de Vissershoek en de Boermarkeweg hiervoor te gaan gebruiken.

Onderzoek

Het onderzoek naar dit nieuwe fietspad wordt gedaan door studenten van de Stenden Hogeschool. Er wordt onder andere onderzocht wat de ideale toplaag is, naar de stroefheid, de constructie en de vochthuishouding in het zandbed onder het fietspad.

Het is de bedoeling dat deze proefstrook nog eind dit jaar, of anders in ieder geval begin volgend jaar, in gebruik zal worden genomen.

(Bron: emmen.nu / Afbeelding: Pixabay)Back To Top