EEM Groepenkasten

Gemeenteraad Emmen: “Géén biovergister in Klazienaveen!”

kassen klazienaveen tuinbouwKlazienaveen – De gemeenteraad van Emmen heeft een streep gehaald door de plannen voor een biovergister van de firma HoST aan de Gantel in Klazienaveen.

In een eerder stadium waren er nog veel tuinders bij de plannen betrokken. Inmiddels is er nog slechts één van over: de initiatiefnemer zelf. Henk Linnemann van Wakker Emmen liet gisteravond tijdens de raadsvergadering weten dat veel tuinders het voorstel niet langer interessant vinden. Volgens hem is de opbrengst van 16.000 ton hout volstrekt onvoldoende voor een goed aanbod richting de tuinbouw.

Bestemmingsplan

De gemeenteraad moest donderdagavond een zogenoemde ‘verklaring van geen bedenkingen’ afgeven, voordat de gemeente een milieuvergunning voor een warmtekrachtkoppeling met biovergister kan geven. Voor de biovergister zelf is er geen probleem, maar de bijgebouwen zijn in strijd met het huidige bestemmingsplan.

Strijd

“Synergie”, dat was het toverwoord in de raad donderdag, niet “winwin-situatie”, alhoewel dat zo’n beetje op hetzelfde neer komt. Volgens Alfred Gijlers van het CDA ontbreekt hier de samenwerking en valt er ook geen voordeel te behalen. De tuinbouw heeft hier volgens hem niks aan. Henk Kruise van Senioren Beland Noord gaat nog een stapje verder. Volgens hem is er eerst sprake van strijd dan van samenwerking tussen de tuinders in Klazienaveen. Volgens hem worden in dit voorstel knollen voor citroenen verkocht.

Energienota

Alleen ChristenUnie en PvdA, beide goed voor 8 van de 32 aanwezige raadsleden, stemden in met het voorstel van het college. Fractievoorzitter Raymond Wanders van de PvdA herinnerde de aanwezige raadsleden eraan dat de energienota onlangs is vastgesteld. “En dan moeten we niet direct initiatieven gaan wegstrepen.”, aldus Wanders.

Financiële gevolgen

Wethouder René van der Weide van Wakker Emmen liet weten dat een streep door de biovergister financiële gevolgen kan hebben voor de gemeente in verband met mogelijke procedures. De andere raadsleden lieten zich daardoor echter niet op andere gedachten brengen. De VVD pleitte nog wel voor een half jaar uitstel, maar dat zou toch niet veel aan de situatie veranderen.

(Bron: Dagblad van het Noorden)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top