EEM Groepenkasten

Recordjaar voor teken: half miljoen tekenbeten in 2 maanden

teek teken tekenbeet tick pixabay ziekte van lymeRegio – Ook dit jaar wordt weer een recordjaar als het gaat om het aantal tekenbeten die mensen oplopen. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en Wageningen University verwachten dat er deze en volgende maand meer dan 500.000 mensen een tekenbeet zullen oplopen. Dat is in 2 maanden tijd de helft van het jaarlijkse gemiddelde.

Enorme stijging

Dit jaar wordt een absoluut record in het totale aantal mensen dat wordt gebeten door een teken, geloven de instituten. Het RIVM laat weten dat in de eerste 5 maanden van dit jaar al een stijging van 29 procent is in het aantal melden dat zich na een tekenbeet meldde via www.tekenradar.nl.

De stijging zou vooral liggen aan het grote leefgebied dat teken in Nederland hebben. Doordat het eerder in het jaar al warm is, wordt ook het seizoen waarin de teken actief zijn langer. Bovendien zijn er volgens het RIVM ook meer (wilde) dieren, de gastheer van de teek, waardoor teken meer eitjes kunnen leggen.

Besmette teken

Volgens een woordvoerder van de Wageningen University mag dan wel het aantal teken sterk zijn toegenomen, maar is het aantal besmette teken met zo’n 20 procent niet groter. Wel zijn er grote regionale verschillen. In sommige gebieden zijn slechts enkele teken besmet, terwijl op andere plaatsen meer dan de helft besmet zijn.

tekenbeet teek ziekte van lyme

Ziekte van Lyme

Een tekenbeet kan leiden tot de Ziekte van Lyme. Per jaar krijgen ongeveer 27.000 mensen deze ziekte. Dat is 4 keer zoveel als 20 jaar geleden. Lyme kan onder meer voortdurende pijn, concentratieproblemen en vermoeidheid veroorzaken. Het RIVM doet onder andere onderzoek naar het voorkomen van deze (langdurige) klachten.

Controleren op teken

Teken worden al actief als de temperatuur boven de 5 graden komt. Op plekken waar de temperatuur het hoogst oploopt, zoals in het zuiden, midden en oosten van het land, is het extra oppassen dus. Toch is er geen reden tot paniek, aldus de experts. Je moet er ontspannen mee omgaan en jezelf en kleding vooral goed nakijken.

Teken

Teken zitten vooral in struiken en in hoog gras. Ze stappen over als er een dier of mens langsloopt. Dat kan in het bos zijn, maar ook bijvoorbeeld in je tuin. Ook als je even in de tuin hebt gezeten is het belangrijk om te controleren op teken en tekenbeten.

Een teek verwijderen

Teken bevinden zich het liefst in de liezen, knieholtes, oksels, echter de oren of tussen de billen. Als een teek is verwijderd, moet je het wondje nog 3 maanden lang in de gaten houden op tekenen van Lyme. Dat tekent zich door een rode kring rond de beet en griepachtige verschijnselen. Heb je een tekenbeet? Meldt dat dan via tekenradar.nl.

(Brond: AD.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top