EEM Groepenkasten

Reis naar de Spaanse Burgeroorlog – Cor Faber

reis naar de spaanse burgeroorlog“Reis naar de Spaanse Burgeroorlog – Een verhaal uit een oorlog die vergeten dreigt te worden”, door Cor Faber, auteur “Reis naar de Spaanse Burgeroorlog”

Eind 2014 verscheen mijn historische roman Reis naar de Spaanse Burgeroorlog. Op dat moment was het boek alleen verkrijgbaar via bol.com. Sinds vorige week is het opnieuw verschenen als 2e druk maar de distributie loopt nu ook via het Centraal Boekhuis en is dus nu ook verkrijgbaar bij de reguliere boekhandels welke zaken doen met dat Centraal Boekhuis.

Ook Bruna in Klazienaveen heeft dit boek op voorraad.

Van dat opnieuw verschijnen heb ik ook gebruik gemaakt om het boek nog weer wat aan te passen – o.a. wat meer afbeeldingen en de regelafstand is iets kleiner geworden waardoor het nu makkelijker door een brievenbus kan.
Maar zo wil ik dus ook van de gelegenheid gebruik maken om de publiciteit voor de roman te gaan uitbreiden. Dat is dus mijn doel met dit bericht.

Zeer positief

De reacties van lezers tot heden waren steeds zeer positief. Een paar quotes (authentiek en niet door mij bedacht):
‘Zeer leesbaar geschreven, machtig interessant’
‘Enorm onder de indruk van je boek’
‘Een geweldig boek, eindeloos. Het was jammer dat het uit was’
‘Met recht een boek vanuit de historie’
‘Sommige stukken zorgden voor tranen in mijn ogen’
Een mevrouw met een hersenbeschadiging: ‘Ik merkte een vrij grote concentratie bij mezelf op en dat verbaasde mij. Een stukje lezen in de krant of tijdschrift lukt maar zelden. Dat is een fijne ontdekking!’
‘Veel leesplezier wenste je mij toe, en dat heb ik gehad’
Het boek en het verhaal zijn geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar maar zeker ook voor volwassenen. Alhoewel het een specifiek verhaal verteld leest het ook als een meer algemene roman en vereist het zeker geen voorkennis.

Samenvatting

Een korte samenvatting van het verhaal.

Oorlog is niet alleen maar soldaten die op elkaar schieten, er zitten ook allerlei andere kanten aan – dit boek gaat over zo’n andere kant.
In februari 1937 vertrekt het schip de Andra voor een reis naar de noordkust van Spanje. Aan boord bevinden zich wapens en munitie, bestemd voor de republikeinen die in de Spaanse Burgeroorlog vechten tegen de fascisten onder leiding van generaal Franco. Het schip bereikt na allerlei problemen onderweg uiteindelijk Spanje en lost de lading. Maar als de Andra de haven weer verlaat wordt het schip opgewacht en gekelderd – twee bemanningsleden komen hierbij om het leven. De rest wordt gevangen gezet en gaat twee maanden van onzekerheid over hun lot tegemoet – executie of vrijlating, wie zal het zeggen?
Het is geen fictief verhaal – mijn opa, die als matroos mee voer, hield er een dagboek over bij. Vanaf het vertrek uit Rotterdam tot aan de uiteindelijke thuiskomst bijna vier maanden later.
Het wrak van de Andra ligt tot op de dag van vandaag voor de kust van Spanje, een stil monument van de waanzin van een oorlog.

Hoe ben ik aan dit waargebeurde verhaal gekomen?
Bij ons in de familie gingen verhalen rond dat opa gevaren had en avonturen had beleefd – maar niemand wist daar eigenlijk het fijne van. Totdat mijn tante mij in 2012 vertelde dat ze een dagboek had gevonden van opa. Daarin beschrijft hij het bovenstaande verhaal.
Al tijdens het lezen van het dagboek ontstond bij mij het idee om het te gebruiken om er een historische roman van te maken. Die roman is dus in november 2014 uitgegeven.

Er is vanaf 2014 veel gebeurd, zeker de laatste maanden. Wat begon als de uitdaging om een dagboek te “vertalen” naar een boek, begon zo langzamerhand op een olievlek te lijken. Inmiddels laat ik dat “lijken” weg, het ís een olievlek geworden.

Drenthe Toen

Op 22 en 29 mei is in het programma Drenthe Toen een interview met mij uitgezonden over de Spaanse Burgeroorlog:
http://www.rtvdrenthe.nl/radio/programma/12/Drenthe-Toen/aflevering/9772
http://www.rtvdrenthe.nl/radio/programma/12/Drenthe-Toen/aflevering/9968
Daarnaast ben ik in april te horen geweest op de lokale radiozender van Hoogeveen wat tevens mijn woonplaats is.
Vorig jaar november heeft er een artikel in de Hoogeveensche en Meppeler Courant gestaan over het boek. Dat artikel staat hierbij als bijlage.

Ook ben ik uitgenodigd om het verhaal te vertellen op het symposium van de jaarlijkse herdenking van de Spaanse Burgeroorlog in Amsterdam. Onderin bij de sprekers kun je mijn naam vinden en eigenlijk ben ik daar best een beetje trots op.
Symposium2016
Die herdenking wordt georganiseerd door de Stichting Spanje 1936-39: https://spanje3639.org/
De stichting had mijn boek vorig jaar al ontdekt en heeft er zelfs een artikel aan gewijd op de website:
De ondergang van de Andra
Met die stichting heb ik al geruime tijd een goed contact en zij vertelden mij dat juist over dit aspect – de wapenhandel en transport – zeer weinig bekend was, dat wil zeggen totdat ze mijn boek gelezen hadden.

Sinds enige tijd verzorg ik ook lezingen en gastlessen op (basis-)scholen. Daar waren tot heden ook lezingen in o.a. Hilversum en de omgeving van Rotterdam bij. Inmiddels zijn de eerste uitnodigingen voor na de zomervakantie al binnen.

Het schrijven van het verhaal heeft er bij mij toe geleid dat ik mij meer dan gemiddeld ben gaan interesseren voor de Spaanse Burgeroorlog. En dus hou ik mij nu bezig met het verzamelen van informatie over de internationale betrokkenheid destijds met als focus de wapenhandel en transporten. Dit moet op termijn leiden tot een dossier wat een plekje gaat vinden bij diverse instituten zoals het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis te Amsterdam.

Op Facebook is de pagina over het boek te vinden onder de titel van het boek. Op deze pagina hou ik een soort blog bij over de totstandkoming en de dingen die zoal spelen.
Met vriendelijke groeten,

Cor Faber, auteur “Reis naar de Spaanse Burgeroorlog”Back To Top