EEM Groepenkasten

Resultaten internationale grenscontrole op donderdag

verkeerscontrole politie belastingdienst rdw boeteRegio – Van donderdag 16 op vrijdag 17 november vond langs de Nederlands/Duitse grens een omvangrijke internationale controleactie plaats. Doel van de controle was bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit en vergroten van de verkeersveiligheid. Van Groningen tot Aken kwamen aan weerszijden van de grens politie, Koninklijke Marechaussee (KMAR) en diverse opsporingspartners in actie, op de weg, het water en het spoor. Ruim 4000 personen werden gecontroleerd, 95 strafbare feiten geconstateerd, 21 personen aangehouden, voor ruim  € 56.000,00 aan openstaande boetes geïnd en de nodige verkeersovertreders beboet.

Grensoverschrijdend

Aan Nederlandse kant werden de controles uitgevoerd door de KMAR, Douane, Belastingdienst en de politie-eenheden Noord-Nederland, Oost-Nederland en Landelijke Eenheid (dienst infrastructuur). Aan Duitse zijde deden de Bundespolizei, Zoll (douane) en politiekorpsen van de bondslanden Nordrhein-Westfalen, Sachen, Sachsen-Anhalt en Niedersachsen, alsmede het kenniscentrum voor vaartuigcriminaliteit in Konstanz mee. Tegelijkertijd werd ook in Polen een controle uitgevoerd.

Zwaartepunt

Het zwaartepunt van deze controle met betrekking tot criminaliteitsbestrijding lag naast mobiel banditisme bij verdovende middelen, vreemdelingenwetgeving, mensenhandel en het verhinderen van het illegaal inreizen. Ook is gecontroleerd op autodiefstallen. Voor het vergroten van de verkeersveiligheid werd gecontroleerd op verkeersdelicten, zoals rijden onder invloed van alcohol/drugs en overtredingen ten aanzien van rijbewijs-/kentekendocumenten.

Door controles aan de grens op de grote verkeeraders en controles in het achterland aan beide zijden van de grens werd een grote pakkans bereikt. Het zwaartepunt van de controle lag tussen 16.00 uur en middernacht, op diverse locaties liepen de controles ’s nachts nog even door.

Bij de politie in Osnabrück was een coördinatieteam actief, bestaande uit vertegenwoordigers van de deelnemende opsporingsinstanties. Van hieruit werd de samenwerking tussen de verschillende opsporingsinstanties gecoördineerd. Deze samenwerking was erg effectief.

Controleresultaten

Gecontroleerde voertuigen/treinen/schepen: 2835
Gecontroleerde personen: 4034
Strafbare feiten m.b.t. Opiumwet: 56
Strafbare feiten m.b.t. Vreemdelingenwetgeving: 15
Overige strafbare feiten:
– waarvan diefstallen:
– waarvan valsheid in geschrifte:
– waarvan mensenhandel/mensensmokkel:
– waarvan verdacht geld/geldwasserij:
– waarvan wet Wapens en munitie:
26
2
2
1
1
2
Rijden onder invloed van alcohol/drugs:
– Bloedproeven:
– Ademanalyses:
15
11
5 (eentje onder strafbare limiet)
Blaastesten op straat: 977
Rijden zonder geldig rijbewijs: 10
Aanhoudingen: 21
Geïnde geldboetes: € 56.176,70
Verkeersovertredingen (wet Mulder): 567
Overige zaken: 310
Belastingonderzoeken: 42

Inbeslaggenomen documenten, voorwerpen en verdovende middelen

Aan goederen werden 1 gestolen auto, 1 mes, 1 radarverklikker, 8 fietsen en 1 hashpijp inbeslaggenomen en aan documenten 2 valse rijbewijzen en 1 valse Poolse ID kaart. Aan verdovende middelen werd het volgende aangetroffen en inbeslaggenomen: 613,3 gr marihuana, 299,9 gr hash, 19,7 gr cocaïne, 560 gr amfetamine, 6 joints, 68 extacy-pillen en 67 gr paddestoelen.

Bijzonderheden (aan Nederlandse zijde)

Bij de voormalige grensovergang Dünebroek/Wymer in de buurt van Bunde (D) werd door het Grens-overschrijdend Politieteam een bestelbus met 2 Poolse inzittenden gecontroleerd. In de laadruimte werden 8 nieuwe dames- en herenfietsen aangetroffen. Zij konden de herkomst van de fietsen niet aantonen. De beide inzittenden werden aangehouden, waarbij één van hen probeerde ervandoor te gaan. De twee zitten ingesloten voor verhoor. De fietsen zijn veiliggesteld, verder onderzoek loopt.

Op de A1 bij Oldenzaal werd door de KMAR een personenauto gecontroleerd met 3 buitenlanders. Deze personen waren bij de politie bekend voor witwassen. Ieder had 10.000 euro bij zich waarvoor zij geen duidelijke verklaring konden geven over de herkomst van het geld. Het drietal is aangehouden en ingesloten. De auto is door de douane met een röntgenscan gecontroleerd. Hierbij werden een aantal ‘verdachte’ plekken aangetroffen. De auto zal nog verder worden onderzocht. Het geld is voorlopig inbeslaggenomen.

In de trein Arnhem – Oberhausen is door politieagenten een persoon met Nederlandse nationaliteit aangehouden tegen wie een arrestatiebevel uitgevaardigd was. De persoon moet nog 23 dagen gevangenisstraf uitzitten.

Bij een controle door de KMAR op de A67 bij Venlo werden 2 Polen aangehouden omdat ze in het bezit waren van valse rijbewijzen (1 Pools en 1 Engels rijbewijs). Daarnaast werd een persoon aangehouden die gesignaleerd stond ter zake diefstal. Deze persoon stond ook nog gesignaleerd voor 41 boetes met een totaalbedrag van 14.000 euro.

In de Achterhoek bij de grensovergang Aalten trof de politie in een auto twee illegalen; zij hadden geen verblijfsrecht in Nederland, wel in Duitsland. De twee hadden softdrugs bij zich dat ter vernietiging in beslag is genomen. In afstemming met de KMAR zijn beide mannen overgedragen aan het Duitse zorgkader. Via onopvallende surveillance troffen agenten bij Zeddam op een zandweg een verlaten auto aan die bij onderzoek van diefstal afkomstig bleek (een maand eerder in ’s Heerenberg weggenomen).

(Bron: politie.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top